Terug

Volg Hart van Nederland

Geen gierige wisseltruc: Avifauna-dieren verzorgen met succes Rotterdamse vogels

Geen gierige wisseltruc: Avifauna-dieren verzorgen met succes Rotterdamse vogels

Dieren

10 mei 2022, 17:59

Een bijzondere wisseltruc heeft ervoor gezorgd dat er jonge witkopgiertjes en Ruppelsgiertjes worden verzorgd in Vogelpark Avifauna. En dat is goed nieuws, want de gevleugelde aaseters staan op de lijst van ernstig bedreigde diersoorten. "We zijn daarom enorm blij met elk jong dat geboren wordt!"

De truc heeft als volgt plaatsgevonden, legt Constance Alderlieste van Blijdorp uit: "Dit jaar was de eerste keer dat we geen gieren paar meer overhadden", vertelt Alderlieste. "Avifauna had toevallig paren die op onbevruchte eieren zaten waardoor we twee jongen bij hun konden onderbrengen."

Gezien dierentuinen onderling veel contact hebben vanwege fokprogramma's, was contact over de beide situaties dus snel gelegd. Die onbevruchte eieren werden verwisseld voor de jonge vogels uit Rotterdam. En tadaa: gelukt! De jonge dieren werden gelijk geaccepteerd door hun pleegouders.

Hooguit twee

Blijdorp is de enige dierentuin in Europa waar de witkopgieren en de Ruppelsgieren dit jaar kuikens hebben gekregen. In totaal zijn er zes jonge vogels in Blijdorp geboren. Behalve twee witkopgieren en drie Ruppelsgieren is er ook een kapgier uit het ei gekomen. Gieren leggen doorgaans één ei per seizoen. Maar mocht het daarmee misgaan, dan volgt er vaak nog een tweede. Om de populatie van de dieren op te krikken halen de dierenverzorgers in Blijdorp het eerste ei vaak uit het nest en laten dat dan in een broedmachine uitkomen. Als de ouders een tweede ei hebben gelegd, wordt dat verwisseld voor het kuiken dat in de broedmachine is geboren. Het tweede kuiken uit de broedmachine wordt later opgevoed door een ander gierenpaar in de dierentuin, omdat de originele ouders het diertje dan niet meer zullen accepteren omdat ze al voor een ander kuiken zorgen.

Bijzonder is nu dus dat het geen interne wisseltruc is geweest, maar een uitwisseling tussen parken. Bij Avifauna zijn ze blij dat ze hun collega's konden helpen. "Het is een bedreigde diersoort, ook binnen dierentuinen", vertelt woordvoerder Pamela Stolze. "We doen er met dit fokprogramma daarom alles aan om de populatie zo goed mogelijk op te krikken. Door elkaar te helpen krijgen we dit het beste voor elkaar."

Wie mee wil kijken naar het babygeluk, kan dat doen via een webcam.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.