Dieren
5 mrt 2021, 18:58
Gerry Grouwe (58) uit Enschede moet gedwongen afscheid nemen van zijn levenswerk. Een vijver op driehoog, dat kan niet, oordeelde de rechter in een zaak die woningcorporatie Domijn had aangespannen. Vandaag zijn de vissen opgehaald door een dierenwinkel die zijn vissen adopteert en gaat verkopen. Een emotioneel moment voor Gerry.
"Dit dit doet pijn. Ik heb die vissen al bijna een jaar. Ik hoop dat ik geld krijg voor die vissen. Ze hebben in totaal wel 800 euro gekost. Het zijn 20 a 25 vissen, waaronder 3 koikarpers. De grootste kost 100 euro en die andere twee 50 per stuk” zegt een verdrietige Gerry.
De man wil zijn vijver behouden met net zoveel water dat het onder het maximale gewicht van 125 kg uitkomt. Dat is de maximale belasting volgens de woningcorporatie.
Gerry: “Ik wil de vijver niet afpompen, maar volgens mijn advocaat is het beter om het helemaal weg te halen", vertelt Gerry tegen Hart van Nederland. Maar Gerry peinst daar niet over. "Ik wil 15 centimeter water erin laten zitten. Dan zit ik onder de toegestane 125 kg kom. Ik doe alleen de vissen weg, niet de vijver'', vertelt Gerry stellig.
Gerry verwacht dat de woningcorporatie dinsdag zijn flat komt controleren. Hij is zo dol van koikarpers dat hij er zelfs een op zijn rug heeft laten tatoeëren. Zonder aarzelen trekt hij zijn shirt omhoog. "Ik dacht: hoe kan ik iets maken dat mooi bij mijn kamer past? Die vissen maken me rustig. En vroeger had ik in mijn tuin ook een vijver." Dat de vissen zomaar huisdieren zijn komt er bij Gerry niet in. De vissen betekenen alles voor de flatbewoner.
Zijn droomvijver is dan ook zijn meesterwerk. Gerry kwam in zijn huidige appartement op drie hoog te wonen na zijn scheiding. Hij kreeg een psychose en deed een zelfmoordpoging. Het aanleggen van de droomvijver gaf hem rust. "Dit is mijn meesterwerk."
Rechter stelt woningcorporatie in het gelijk: Gerry's visvijver op driehoog moet weg
Het gaat om een Intex-zwembad wat hij, na een kleine lekkage in augustus, naar eigen zeggen, inmiddels geheel volgens de richtlijnen heeft afgewerkt. "Ik vraag me zo af: wat is het verschil tussen een vijver of een aquarium? Er zit geen dak op, maar verder is dit een stuk steviger. Het is domme pech dat er een beetje wateroverlast is geweest. Nu moet ineens alles weg."
Een woordvoerder van Woningcorporatie Domijn vertelt een woordvoerder aan Hart van Nederland. "Wij vinden het onverantwoord en onveilig dat er in een appartement op de derde verdieping een vijver wordt gehouden van 1700 liter water. Je wilt er niet aan denken wat er gebeurt als het bad lek gaat en al dat water naar beneden stroomt", licht de woordvoerder toe.
Maar er is naast waterschade nog meer wat er fout kan gaan met zo'n groot 'aquarium'. "Los van waterschade levert dit ook risico op kortsluiting en brand (denk bijvoorbeeld aan de meterkast)." Het zwembad is volgens de verhuurder dan ook te zwaar volgens de bouwnormen en daarom moest er actie worden ondernomen."
Gerry wil wel aan de wensen van de buren tegemoet komen, maar hij mist nu al de hypnotiserende werking van de vissen die in het water bewegen. "Ik ben mijn vertrouwen in de mensheid hierdoor kwijtgeraakt, maar van dieren krijg je tenminste onvoorwaardelijke liefde" verzucht Gerry.
Het nieuwe plan van Gerry is een terrarium bouwen met dieren zoals reptielen en amfibieën.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.