Terug

Volg Hart van Nederland

Dief steelt kluis met donaties van egelopvang Papendrecht: 'Hij wist hoe hij binnen moest komen'

Dief steelt kluis met donaties van egelopvang Papendrecht: 'Hij wist hoe hij binnen moest komen'

Dieren

26 juli 2023, 18:34

Vrijwilligers van de egelopvang in Papendrecht deden deze week een afschuwelijke ontdekking: de kluis, met daarin alle donaties die ze de week ervoor hadden opgehaald, was verdwenen. En nog schokkender: het lijkt op een inside job.

"Mijn collega vroeg aan mij of ik de kluis had verplaatst", vertelt locatiebeheerder Ferry van Jaarsveld aan Hart van Nederland. "Dat is niet iets wat ik vaak doe, maar toen ik ging kijken, was de kluis inderdaad verdwenen. Ik heb meteen de politie gebeld."

Het gaat niet al te best met de egels in Nederland:

Egels in de war door het warme weer: 'Het begint een bedreigde diersoort te worden'
1:59
Egels in de war door het warme weer: 'Het begint een bedreigde diersoort te worden'

De kluis is nergens te vinden, maar wat opvalt is dat de dief een boel andere waardevolle spullen heeft laten staan zoals een computer en een microscoop. "Bovendien wist bijna niemand dat die kluis bestond. Vrijwilligers die hier tientallen jaren werken, weten het niet eens."

De vraag die de opvang nu bezighoudt is dus: hoe wist de dief dat ze deze spullen konden laten staan, omdat ergens in het gebouw 1000 euro contant geld voor het oprapen lag?

Toegangscode doorgespeeld

Dat geld lag trouwens niet zomaar voor het oprapen. "Om in de opvang te komen moet je een toegangscode op een deur invoeren", vertelt Ferry. "En op de camerabeelden van de kinderboerderij hiernaast heb ik gezien dat de dader de juiste code invoerde en zo binnen is gekomen."

Ferry en de politie hebben geen idee wie de dief is. "Het was dus of iemand die heel goed z'n huiswerk heeft gedaan, of iemand van hier of iemand van hier die de code heeft doorgespeeld. We weten het niet", aldus Ferry. Hij hoopt dat de dader aan het licht komt.

Pap voor babyegels

"Ik roep ook op: meld je. Het is een enorm laffe actie. Dat je van een stichting die keihard z'n best doet om egels te verzorgen, gaat stelen." Want dat gaat een stuk minder makkelijk, zonder dat contante geld.

"We hebben net een open dag gehad in april en vorige week vierden we dat we tien jaar bestaan, daarbij hadden we veel geld ingezameld. Dat was in één keer allemaal weg."

"We hebben er heel veel babyegels nu en die moeten pap krijgen, een mengsel van vitamines en olies, en dat is op", vertelt Ferry. "Waar we voorheen zeiden: we pakken wat geld en we gaan wat halen, zit dat er nu niet meer in." Daarom heeft de dierenbescherming, waar de opvang onder valt, een doneeractie opgezet.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.