Terug

Volg Hart van Nederland

'Broodfokker' uit Zevenhuizen ziet honden als handelswaar en bedreigt gedupeerden: 'Niemand pakt hem aan'

Dieren

24 juli 2023, 22:49

De redactie van Hart van Nederland is overspoeld met horrorverhalen over een hondenfokker in het Groningse Zevenhuizen. Deze fokker lijkt, net als de bekende fokker uit Eersel, de honden meer te zien als handelswaar dan als dieren. House of Animals luidt de noodklok.

De website van The Golden Bears ziet er veelbelovend uit. "Fokken op een verantwoorde manier door persoonlijke aandacht en regelmaat te geven", staat er. Maar in de praktijk gaat het er heel anders aan toe, zeggen gedupeerden. Velen deden al aangifte van onder andere de wurgcontracten die zij zouden hebben getekend en van intimidatie en bedreigingen door de eigenaren.

Een van de gedupeerden is Sabrina. Zij kocht een hond bij de fokker, die haar verzekerde dat het dier gezond was, maar er bleek een heleboel niet te kloppen. Omdat ze geen paspoort van de hond meekreeg, ging ze naar een dierenarts. "Die zei meteen: dit is malafide handel", vertelt ze aan Hart van Nederland.

Oormijt, ondervoed en diarree

"Het paspoort was niet in orde, ze was nergens geregistreerd, ze zat bomvol met oormijt, ze was zwaar ondervoed en had diarree en at niet", somt ze op. Bovendien was het helemaal niet dezelfde hond die ze drie weken daarvoor had uitgezocht. "De dierenarts, politie en vrienden en familie zeggen het allemaal: het is duidelijk niet hetzelfde hondje."

Toch nam ze de hond mee. "Ik had wel een onderbuikgevoel, maar ik dacht: dat kan niet." De fokker verzekerde haar dat het wel degelijk dezelfde hond was. In totaal deed Sabrina drie aangiftes tegen de fokker. De eerste omdat de fokker de hond niet goed heeft geregistreerd en ze daarmee niet officieel is verkocht. Dat duidt op belastingontduiking.

Maar ook van valsheid in geschriften, omdat de fokkers haar valse papieren gaven van de moederhond. Daarop stond een andere naam dan die van de echte moeder. "'Oeps, foutje', zeiden ze toen. 'Dat is de lookalike van de moeder.' Het echte rapport hadden ze niet. Dus ik heb een hondje gekocht waarvan de moeder niet getest is", vertelt Sabrina. Ook deed ze aangifte van oplichting.

Maanden om gehuild

Saskia was gastgezin voor de fokker, wat betekent dat ze honden tijdelijk in huis neemt om ervoor te zorgen. Ook bij haar gingen alle alarmbellen af toen ze een hond kreeg die er niet goed uitzag. "Ze had een flink trauma opgelopen", vertelt ze aan Hart van Nederland. "Ze had geen ervaring met buiten lopen, ze kon niet met andere honden omgaan, ze was niet zindelijk en ze had een wond op haar hals."

"Ik kon haar overal mee naartoe nemen: naar mijn werk, naar mijn vriend. Maar zodra ik bij de fokker de auto opendeed durfde ze er niet uit en moest ik haar met de staart tussen de benen meetrekken." Ook bij deze hond blijkt er een hoop niet te kloppen. "Ik liet de chip uitlezen en toen bleek dat ze uit Hongarije kwam: een broodfokland."

"Ze wisten dat zelf helemaal niet. Ze wisten haar geboortedatum zelfs niet. Ze hebben dat helemaal niet gecheckt." Het liefst wilde ze de hond niet meer terugbrengen, maar ze zat vast aan haar contract. "Officieel was de hond niet van mij." Ze heeft de hond niet meer gezien sinds ze hem voor het laats heeft wegbracht. Saskia wordt emotioneel als ze erover vertelt.

"Het is enorm verdrietig", zegt ze. "Ik heb er maanden om gehuild. Mijn kinderen missen hem. Het doet enorm veel met je. Dat er überhaupt zo met dieren wordt omgegaan, alsof het handelswaar is." Waarom is ze dan toch met de fokkers in zee gegaan? "Toen ik bij ze kwam, waren ze een klein bedrijf en had ik er een goed gevoel bij. Inmiddels zijn ze flink gegroeid en is er een hoop veranderd."

'Hij is tot veel in staat'

De officier van justitie doet niks met de aangiftes van Sabrina en ook de NVWA zegt dat ze niks voor haar doen, omdat ze geen belanghebbende is. Zij laten op dit moment alleen weten dat "dit bedrijf onze aandacht heeft". Ze leggen de verantwoordelijkheid bij de kopers.

"Bij erkende fokkers sta je op een wachtlijst. Als je meteen een puppy in je schoot geworpen krijgt dan is dat vaak al verdacht", schrijft de NVWA in een reactie op het verhaal van Sabrina. "Kopers moeten zich verdiepen in de aanschaf van een pup."

Beide vrouwen zitten met de handen in het haar. "Dat niemand in Nederland deze fokker aanpakt", zegt Sabrina. Saskia heeft erover nagedacht om het heft in eigen handen te nemen. "Maar dat is niet verstandig en je bereikt er weinig mee voor de dieren", zegt ze. "Bovendien is de eigenaar, Ferri, niet een type om ruzie mee te maken."

Dat erkent ook Sabrina. "Hij heeft me bedreigd via Messenger", vertelt ze. "Ik was meer gedupeerden aan het zoeken. En hij liet me weten dat ik te ver ging en vanaf nu over m'n schouder moest kijken." Ze zegt dat er meer mensen bedreigd zijn en ook Saskia heeft gehoord dat hij bij mensen 's nachts voor de deur heeft staan schreeuwen. "Hij is tot veel in staat."

De fokkerij in Zevenhuizen wil niet op camera reageren maar laat aan Hart van Nederland weten dat ze juist fokken met passie. "Wij gaan nu stoppen, omdat het op deze locatie waar we nu zitten niet mag." Ze reageren op het onverwachte bezoek van House of Animals. "De honden zaten in de benches omdat we toen net waren verhuisd. Dat hadden we daarvoor nog nooit gedaan."

Over alle commotie rondom hun werkzaamheden kunnen ze kort zijn. "We hebben veel tevreden klanten, maar die hoor je niet. Je hoort alleen de mensen die ontevreden zijn. Die roepen dat de hond oormijt heeft of Giardia (diarree), maar dat kan. Daar kan je een hond voor behandelen, maar dit zijn mensen die er geen verstand van hebben."

Het bedrijf uit Zevenhuizen zich uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel. Er staan echter nog steeds hondenadvertenties op Marktplaats.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.