Dieren
22 mrt 2021, 20:43
Niet eerder werden er zoveel schapen in Nederland gedood door wolven als afgelopen jaar: 291 in totaal. In Friesland vrezen boeren de roofdieren en boden ze daarom maandag een petitie in bij het provinciebestuur: ze eisen een 'wolvenhek' om de hele provincie.
De wolf is de laatste jaren actief in meerdere provincies en verspreidt zich op steeds meer plekken in onder andere Noord-Brabant, Limburg en Gelderland. Hoewel het dier zich rustig houdt in Friesland maken boeren zich grote zorgen om de bescherming van hun vee. Ze zien het gevaar al van ver aankomen en willen koste van kost schade en leed voorkomen.
Vijf schapenhouders, verenigd in de stichting Wolvenhek Fryslân, willen dan om die reden dat er een hek om de hele provincie Friesland wordt gezet. Het gaat om ongeveer 150 kilometer aan hekwerk van anderhalve meter hoog. Maandag overhandigden de boeren een petitie voor hun wolvenplan aan commissaris van de Koning Arno Brok.
Voor Jan Boomgaard uit Boornbergum komt het plan te laat. Uit angst voor de wolf is schapenhouder eerder gestopt. Vorig jaar januari vond hij meerdere verslonden dieren in zijn weide. "Ik heb al mijn schapen verkocht. Ik wilde niet meer de zorgen hebben dat de wolf weer langs zou komen", vertelt hij aan Hart van Nederland.
Diederik Sleurink van Wolvenhek Fryslân is zelf ook schapenhouder en houdt ongeveer 800 schapen. Hij heeft nog geen slachtoffers op zijn land gevonden, maar verwacht dat dit niet lang zal duren. "Ik maak me zorgen. Zeker na verhalen van veehouders uit andere provincies. Het is vreselijk om je dieren dood aan te treffen. Ik kan me dat niet voorstellen."
De initiatiefnemers van de petitie willen voorkomen dat nog meer schapenhouders uit het vak stappen. Hoewel de overheid eerder aanbood wolvenrasters te subsidiëren, noemt Sleurink dit een "waardeloze oplossing". Hij zweert bij hekken om de provincie: "Je voorkomt ellende door de wolf te weren en bovendien verklooi je ook niet het landschap."
De zoogdiervereniging ziet het plan van de boeren niet zitten en schat de slagingskans erg klein in. Wolvenexpert Glenn Lelieveld wijst daarbij op de moeilijkheden. "De uitvoering zou betekenen dat automobilisten op snelwegen dertig kilometer per uur moeten gaan rijden vanwege de wildroosters in het wegdek. Ook kunnen er geen boten Friesland meer in of uit."
De vereniging geeft daarom toch echt de voorkeur aan rasters met stroom die volgens Lelieveld wél werken tegen de roofdieren. De wolf kan namelijk gemakkelijk wegen en water trotseren, merkt hij op. "We hebben hetzelfde belang", benadrukt de wolvenexpert, "namelijk het voorkomen van schade aan vee, maar dit is niet de manier."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.