Terug

Volg Hart van Nederland

Bobi moest eigenlijk levend begraven worden maar is nu de oudste hond ooit

Bobi moest eigenlijk levend begraven worden maar is nu de oudste hond ooit

Dieren

3 feb 2023, 18:16

30 jaar en 268 dagen, zo oud is de Portugese hond Bobi. En daarmee is hij volgens het Guiness World Records de oudste hond die ooit op de wereld heeft rondgelopen. De viervoeter woont al zijn hele leven bij dezelfde familie op het platteland in Portugal. Terwijl het eigenlijk de bedoeling was dat hij als pup levend zou worden begraven.

Bobi is een Rafeiro do Alentejo en dit ras wordt in Portugal al eeuwenlang gebruikt als beschermer van vee. Gemiddeld worden dit soort honden zo’n 13 jaar oud.

Levend begraven

De 38-jarige Leonel Costa is het baasje van de oudste hond ter wereld en vertelt waarom het niet de bedoeling was dat Bobi zou blijven leven. “Mijn vader was jager en we hadden altijd veel honden rondlopen.” Omdat het er inmiddels zoveel waren geworden werd er besloten dat ze de pasgeboren puppies niet konden houden.

"Helaas werd het in die tijd door mensen als normaal beschouwd om de dieren in een kuil te begraven zodat ze het niet zouden overleven", aldus Leonel. Toen de puppies werden geboren haalden de ouders van Leonel ze weg en begroeven ze. Maar er bleef er een achter, Bobi. Leonel en haar broers verstopten de pup omdat ze wisten dat als hij eenmaal zijn ogen zou hebben geopend hun ouders de hond niet meer zouden willen begraven en ze hem dus konden houden. En zo geschiedde.

Bobi's geheim

Bobi groeide uit tot een erg sociale erfhond. Het geheim van zijn ouderdom? “De rustige en vredige omgeving waarin hij opgroeide, ver van de stad. En dat hij altijd los heeft kunnen lopen.”, aldus zijn bazin.

Lopen gaat inmiddels moeilijk en zijn zicht is slecht. Maar hij geniet van het chillen in de tuin met zijn poezenvrienden, na het eten zoekt hij zijn mand op, of warmt hij zich bij de kachel. Leonel koestert het oude beestje, hij herinnert haar aan mooie momenten en aan familieleden die zijn overleden. “Mijn vader, mijn broer, mijn grootouders. Bobi vertegenwoordigt deze generaties.”, aldus de trotse bazin van de recordhond.

De vorige recordhoudende viervoeter, de Australische Bluey, overleed in 1939 op een leeftijd van 29 jaar en vijf maanden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.