Terug

Volg Hart van Nederland

Het Berenbos wil opgesloten beren uit Oekraïne redden: 'Ze worden elke dag getreiterd'

Dieren

22 apr 2021, 17:09

Het is een reis van ruim 2.500 kilometer, maar het Berenbos in Rhenen wil toch dolgraag twee Oekraïense beren redden en naar Nederland halen. De dieren zitten nu vast in een kooitje in een speeltuin en worden daar volgens stichting Bears in Mind niet goed behandeld.

De Oekraïense beren zitten opgesloten in een klein hok en worden dagelijks door de tralies heen getreiterd. Ook worden de beesten amper verzorgd. "Vanwege de coronacrisis hebben ze niet zo veel geld om de dieren goed te verzorgen", weet directeur Ingrid Vermeulen van Bears in Mind. "Goede verzorging staat in dat soort landen onderaan de prioriteitenlijst."

Beren zonder eigenaar

Een oplossing voor de schrijnende situatie vinden is volgens haar moeilijk omdat niet duidelijk is wie de eigenaar van de beren is. Het baasje achterhalen gaat bovendien lastig. "Waarschijnlijk zijn de beren illegaal verkregen: de moeder is doodgeschoten en de jongeren zijn meegenomen. Uiteindelijk zijn ze in de speeltuin terechtgekomen", vermoedt ze.

Wel heeft de stichting contact met de eigenaar van de speeltuin. "Maar hij weet niet hoe hij voor beren moet zorgen", vertelt Vermeulen. "We hebben de melding in 2019 gekregen. Toen zijn we in gesprek gegaan, maar de situatie verbeterde maar niet." En dus leven de twee beren nu al jaren onder erbarmelijke omstandigheden.

50.000 euro nodig

Toen er een plekje vrijkwam in Het Berenbos in Ouwehands Dierenpark heeft de organisatie overlegd met de speeltuineigenaar en werd besloten dat het de beste optie is om de twee beren weg te halen. Maar daarvoor is wel veel geld nodig: zo'n 50.000 euro, schat Bears in Mind.

De helft van dat bedrag is nodig voor de vervoerskosten. De operatie belooft namelijk een helse klus te worden. "Het is een verre reis: 2.500 kilometer", legt Vermeulen uit. "En ze moeten vanaf hoofdstad Kiev over geitenpaadjes. Daarom zijn er twee mensen van een gespecialiseerd bedrijf een week onderweg."

Dan komen de kosten voor medische keuringen en quarantaine er nog bovenop. Na aankomst in Nederland moeten de beren namelijk in isolatie. Een een speciaal verblijf kunnen bijkomen van de reis en wennen aan hun nieuwe leefomgeving. Ondertussen wordt hun gezondheid gecontroleerd, ook op mogelijke ziektes.

Inzamelingsactie gestart

Na de quarantaine mag het duo naar Het Berenbos, waar ook andere bruine beren met een trauma worden opgevangen. Maar zover is het voorlopig dus nog niet, want Bears in Mind heeft nog zeker 30.000 euro nodig om de dieren over te halen. De stichting is daarom een inzamelingsactie gestart en roept iedereen met een hart voor dieren op om geld te doneren.

Foto: Bears in Mind

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.