Dieren
4 mei 2022, 13:17
Voor beelden van jagende roofdieren hoef je niet langer naar natuurdocumentaires uit verre landen te kijken: ook in de Veluwe is het tafereel nu te zien. Voor de ogen van natuurliefhebber Wim van Essen voltrok zich dinsdagochtend een spectaculair schouwspel.
Zoals elke ochtend was Wim vroeg uit de veren, om eerst een wandeling te maken. "Zodra het licht wordt ga ik wandelen op de Veluwe", vertelt hij aan Hart van Nederland. "Over de wegen en paden," licht hij toe. Niet door de woeste natuur, voor de duidelijkheid.
Voor zich zag hij een prachtige vlakte. "Ik was nog geen drie minuten op de plek. Ik pakte mijn telefoon want ik wilde met de mooie nevel een foto van de zonsopgang maken." Maar dan begint hij te sidderen: "Ineens zag ik een roedel herten recht op mij afkomen, dat was best wel schrikken."
Maar wat Wim niet weet is dat de herten zijn opgeschrikt door een tweetal jagende wolven. "Ik zag de herten opsplitsen, en ik vroeg me al af waarom ze zo bang waren. Op dat moment zie ik de twee wolven achter ze."
Wolvenkenner Glenn Lelieveld van de Zoogdierenvereniging is blij met de beelden. "Nu zie je echt wat de wolf kan doen in ons land." Volgens hem zie je door deze beelden het herstel van het ecosysteem in actie. "Er wordt vaak gezegd, er zijn teveel herten en zwijnen in de natuur. De wolf kan er juist voor zorgen dat die problemen minder groot zijn."
Nu worden herten en wilde zwijnen nog vaak afgeschoten omdat ze voor overlast zorgen. Vooral zwijnen kunnen voor veel schade zorgen aan tuinen en kunnen ook gevaarlijk zijn voor mensen. "Maar wolven zijn gek op zwijnenbiggetjes."
Lelieveld hoopt dat met dit soort beelden meer duidelijk wordt over de rol van de wolf in Nederland, en dat die zich vooral in de natuur begeeft. Volgens hem hoeven mensen ook niet bang te zijn voor de schade die de wolf zou kunnen aanrichten, niet meer dan voor andere roofdieren. "Het kippenhok doen we ook dicht voor de vos." Een kwestie van gewenning voor de Nederlanders dus, aangezien de wolf in het buitenland ook niet voor veel problemen zorgt.
En het buitenland, dat is waar de uitzonderlijke ervaring Wim meteen aan doet denken, en dan vooral Afrika. "Het is eigenlijk een soort safari, dat gnoes recht op je afkomen achtervolgd door twee leeuwen. Als je het daar al meemaakt is het uniek, en hier ook."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.