Terug

Volg Hart van Nederland

Al duizenden euro's opgehaald voor standbeeld overleden stationskat Brammetje

Dieren

23 apr 2023, 17:17

Staat er binnenkort een standbeeld van stationskat Brammetje op station Purmerend Weidevenne? Brammetje, het vaste gezicht van het NS-stration, overleed vorige week na een aanrijding. Als het aan Weidevenners Daphne, Danielle en Flora ligt, krijgt de kat een eerbetoon in de vorm van een standbeeld. Ze zijn een crowdfundingsactie gestart.

"NS-station Weidevenne is leeg zonder Brammetje de Stationskat. Hij verdient een vaste plek op zijn geliefde plek, zodat hij nooit vergeten wordt", staat bij de beschrijving van de crowdfunding. Inmiddels is er al bijna 8000 euro opgehaald.

Het drietal wil het standbeeld van Brammetje door een plaatselijke bronsgieter laten maken. Het beeld moet op 'zijn perron' terechtkomen, maar als de NS niet akkoord gaat heeft gemeente Purmerend toegezegd om te kijken of het mogelijk is om Brammetje op het plein voor het station een mooie plek te geven.

Brammetje zat jarenlang op het station en was niet vies van wat aandacht. Zo kwam hij bij sommige mensen op schoot zitten, en hield hij ook van een aai over zijn bol. Op de eigen Facebookpagina van Brammetje stroomden talloze reacties binnen op het overlijden.

Mogelijke ontvoering

Begin april werd er nog alarm geslagen omdat de kat mogelijk ontvoerd zou zijn. "Ik kreeg vandaag een verontrustend bericht van een medewerker van de NS. Zij heeft vanochtend rond 06.00 uur gezien dat Brammetje vanuit een kinderwagen, waar hij op schoot zat bij een kind, is meegenomen naar een auto", schreef eigenaresse Anneke Rost toen op Facebook.

Na een paar dagen werd hij weer gevonden.

Eerbetoon

Het idee voor een standbeeld voor Brammetje is niet ondenkbaar: in 2021 werd er geld ingezameld voor de overleden stationskat Sunny in Deventer nadat ook hij werd doodgereden.

Het beeld van Sunny was vorig jaar april het doelwit van vandalen, toen het er pas net een paar weken stond:

Standbeeld 'stationskat' Sunny gesloopt: 'Ik heb er wel een traantje om gelaten'
1:45
Standbeeld 'stationskat' Sunny gesloopt: 'Ik heb er wel een traantje om gelaten'

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.