Terug

Volg Hart van Nederland

Al 1000 euro bij elkaar voor monument gedode stationskat Sunny: 'Boegbeeld voor Deventer'

Al 1000 euro bij elkaar voor monument gedode stationskat Sunny: 'Boegbeeld voor Deventer'

Dieren

17 dec 2021, 23:15

Wie regelmatig op station Deventer kwam, heeft stationskat Sunny ongetwijfeld wel eens gezien. Vorig week kwam het beestje om het leven bij een noodlottig ongeval. Sunny's fans zijn een crowdfundingsactie gestart om een herdenkingsplekje voor de beroemde kater te regelen. Met succes, want de teller schiet al boven de 1000 euro.

Op de Sunny de kat-fangroep op Facebook wordt dagenlang gesproken over initiatieven om Sunny te eren. Uiteindelijk bundelen een paar fans hun krachten en startten ze een crowdfunding. Waar het geld toe gaat leiden, is nog onbekend. "We hebben gemerkt dat de grootste voorkeur van de fans uitgaat naar een beeldje. Een tegel hebben we liever niet, omdat mensen daar overheen lopen en we willen dat het goed zichtbaar is. Het kan wel zijn dat er op de sokkel nog een plaquette komt met naam en foto," vertelt Kelly Spin, een van de initiatiefnemers.

'Sunny was van iedereen'

De eigenaresse van de kat, die overigens liever 'verzorger voor zijn welbevinden' genoemd wil worden, heeft Sunny op een privéplek begraven. Een openbaar herdenkingsplekje vindt ze echter geen probleem. Volgens haar 'was Sunny van iedereen'.

"Veel mensen willen graag een herdenkingsplek. Sommige reageren daar wat nuchter op. In de groep werden mensen kattig tegen elkaar," vertelt Sunny-fan Floor Ylvi van den Bosch. "Mensen moeten doen waar ze zich goed bij voelen." Dat beaamt ook Danny Hanekamp, oprichter van de Sunny de kat-Facebookgroep. "Ik geef ze hier alle ruimte voor op deze pagina," vertelt hij. "Eerst was deze facebookpagina voor leuke foto's, maar het heeft nu ineens een andere betekenis," aldus Danny.

Boegbeeld van Deventer

In de groep worden liefdevolle herinneringen aan de kat gedeeld. Zo was het niet ongewoon dat Sunny schaamteloos op de NS servicebalie sprong. Ook organisator Kelly koestert fijne herinneringen aan het diertje. "Sunny besloot een keer om middernacht een stukje vis te eten, midden op de weg. Toen bleef ik bij hem, zodat eventueel verkeer om ons heen zou rijden. Toen hij klaar was kreeg ik een kopje," vertelt Kelly.

Naast de gulle donaties, bood ook de plaatselijke steenhouwerij zijn hulp aan. "We zouden hier graag ons steentje aan bijdragen. Het liefst maken we dan iets duurzaams en 'hufterproof', zodat het niet na een paar maanden kapot is," vertelt Irma Lamers-Scheurs. "Je ziet dat zijn overlijden echt een saamhorigheid teweeg brengt. Ongelooflijk dat een kat dit kan veroorzaken, maar goed, Sunny was echt het boegbeeld van Deventer," aldus Irma.

Gesprek met gemeente

Toch mag er niet zomaar een beeld worden geplaatst. "Een plaquette aan de muur van het station is niet mogelijk, omdat het gaat om een monumentaal pand," legt Kelly uit. "We vonden vogeleiland ook een geschikte optie, omdat Sunny daar vaak aan het jagen was," vertelt Kelly. Het clubje gaat verder in gesprek met de gemeente over wat mogelijk is. Het geld dat overblijft, wordt gedoneerd aan een goed doel, zoals het kattendorp in Harfsen of stichting Dierenlot.

Ook de gemeente betreurt het heengaan van Sunny. "Hij was een ambassadeur voor de stad. Hij was bekend, geliefd en begroette toeristen," vertelt een woordvoerder van de gemeente aan Hart van Nederland. Volgens hem zijn er genoeg mogelijkheden om een mooie plek voor Sunny te maken. "Zolang het 'hufterproof' is en niet iets is dat het verkeer belemmert."

Sunny kreeg landelijke bekendheid dankzij een filmpje dat viraal ging op Dumpert. Wie wil bijdragen, kan hier doneren.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.