Milieu en Gezondheid
19 juli 2021, 20:39
Met de warme zomerdagen in aantocht is het een heel aantrekkelijk idee: een lekkere duik nemen in een van de rivieren. Maar: doe het niet. Vanwege de hoge waterstanden is het op veel plekken levensgevaarlijk. “Je hebt er altijd van die waaghalzen tussen zitten…”
De Maas, de Waal, de IJssel; de normaliter zo rustig voortkabbelende rivieren zijn veranderd in een snelstromende bruine drek van water, modder, takken en bomen. Veel van die bomen zijn losgerukt in Limburg, en worden kilometers landinwaarts meegesleurd.
Joost van Kempen van de reddingsbrigade in Den Bosch zag het met eigen ogen gebeuren. Hij reisde vorige week naar Valkenburg en Meerssen om de crisis te bestrijden. “Op sommige plekken dreven zelfs hele caravans in de rivier.”
Nu is het hoge water richting zijn thuisstad Den Bosch gekomen. Het dringende advies luidt dan ook om niet in de Maas te zwemmen. Van Kempen hoopt dat inwoners van zijn stad zich aan die oproep houden. “Als je zo’n grote tak tegen je aan krijgt, kan je bewusteloos raken en verdrinken. Dus wil je per se zwemmen? Ga naar een strandbad of een een rustige binnenwaterplas.”
Dat niet iedereen gehoor geeft aan de waarschuwingen, bleek gisteren in Arnhem. Daar werden twee jongens door de brandweer uit de Rijn gevist. In Zutphen gebeurde hetzelfde in de IJssel. Daar redden omstanders twee kinderen uit het water. Niet alleen de drijvende takken kunnen gevaarlijk zijn, ook de sterke stromingen.
Ethel van Thiel zag het gisteren ook helemaal misgaan in Gorinchem, waar ze samen met haar man de jachthaven uitbaat. Op het naastgelegen strandje was heel veel jeugd af gekomen. De gemeente heeft inmiddels bordjes geplaatst om mensen te wijzen op het gevaar. “Maar je hebt er altijd van die waaghalzen tussen zitten”, zegt Van Thiel. “Ook vandaag zijn er weer mensen die stiekem een duik nemen. Ik hou m’n hart vast”, zegt ze terwijl ze een blik werpt op de Merwede. “Het stroomt zo ontzettend snel momenteel.”
Niet alleen het zwemmen zelf is gevaarlijk. Ook achterblijvend rivierslib kan gevaarlijk zijn, waarschuwt de GGD. In dat slib zitten gevaarlijke stoffen zoals zware metalen en minerale oliën die schadelijk voor de gezondheid kunnen zijn. Dus adviseert de GGD om speeltuintjes, zandbakken en tuinen grondig schoon te maken als ze de afgelopen dagen onder water zijn gelopen.
Wie in aanraking is geweest met het slib moet goed zijn handen wassen, zegt de GGD. Vooral langs de Maas blijft veel slib achter, omdat die rivier de afgelopen dagen flink buiten de oevers is getreden.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.