Terug

Volg Hart van Nederland

Zutphenaren protesteren in Den Haag om niet alleen eigen, maar ook andere ziekenhuizen te redden

Milieu en Gezondheid

22 juni 2023, 09:53

Al maanden demonstreren groepen patiënten en zorgmedewerkers tegen het sluiten van (delen van) streekziekenhuizen. Donderdag debatteert de Tweede Kamer over ziekenhuiszorg. Een groep Zutphenaren zit op de tribune en houdt vooraf een demonstratie "om de acute zorg in Zutphen open te houden".

In alle vroegte stappen meer dan veertig mensen donderdagochtend de bus in. Ze trekken van het Gelderse Zutphen naar de Tweede Kamer in Den Haag met een boek vol verhalen van patiënten en een groot bord dat laat zien waar de afgelopen tijd ziekenhuizen zijn verdwenen of dreigen te verdwijnen.

'Ik ben ontzettend boos'

"De verloskunde is al gesloten, de acute zorg gaat volkomen afgeschaald worden. De plannen zijn, voor zover bekend, dat ze alleen met kantooruren open zijn. Dus als je 's avonds iets acuuts hebt, moet je een heel eind verder reizen", zegt een oud-verpleegkundige van het Gelre ziekenhuis tegen Hart van Nederland.

Ze is bang is dat de sluiting komt door "puur zakelijke belangen". Volgens haar gaat het "alleen maar om geld. Het gaat niet om mensen, ze zien de patiënten niet. Ik ben ontzettend boos."

Soort spoedpost

Ook patiënten doen mee aan de demonstratie. De dochter van Marije Lander heeft epilepsie en daardoor heeft ze vaak acute zorg nodig. "Toen wij hiernaartoe zijn verhuisd, hebben we gekeken dat we in een straal van vijf minuten om het ziekenhuis heen zouden wonen", vertelt Lander.

Die acute zorg blijft voorlopig nog even, maar ze maakt zich zorgen over de toekomst. "Binnen een paar maanden wordt het een soort spoedpost bemand door huisartsen. Dus als er echt iets aan de hand is, kun je hier niet meer terecht."

Ingrijpen noodzakelijk

"We zijn vooral bang dat goede spoedzorg in het land steeds minder bereikbaar wordt", zegt fractievoorzitter Mart de Ridder van de lokale SP, de organisator van het protest. "We hebben het ook al gewoon gemerkt in onze stad. Mensen die van de ene op de andere dag te horen kregen dat ze in Zutphen niet meer konden bevallen."

De actievoerders hopen niet alleen aandacht te vragen voor hun ziekenhuis, maar voor het verdwijnen van (delen van) streekziekenhuizen in het algemeen. "We hopen dat de minister zegt: Zutphen en Zoetermeer zijn de laatste afdelingen waar het gebeurt", besluit De Ridder. "We zijn bang dat het nog lang door zal gaan als er niet ingegrepen wordt."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.