Terug

Volg Hart van Nederland

Zutphen zet leermeesters in tegen personeelstekort in de horeca

Zutphen zet leermeesters in tegen personeelstekort in de horeca

Milieu en Gezondheid

4 feb 2022, 23:03

Nu de horeca eindelijk weer open mag, zijn er toch nog zaken die deuren noodgedwongen gesloten moeten houden door een gierend personeelstekort. Veel medewerkers zijn tijdens horecasluiting van baan gewisseld. In het Gelderse Zutphen vond men dat het zo niet langer kan en dat er meteen iets aan moet gebeuren.

De gemeente betaalt daarom nu opleidingen tot leermeester, zodat horecapersoneel dat er nog wel is nieuwe mensen kan gaan opleiden. De hoop is dat daarmee het nijpende personeelstekort snel kan worden opgelost. 23 horecazaken maken gebruik van de gratis opleiding, die aanstaande maandag begint.

Toch weer open

Horecabaas Gijs Peteroff is al tijden naarstig op zoek naar personeel. Hij heeft maar liefst twaalf vacatures open staan voor zijn ‘Genietcafé’ midden in de binnenstad. Zijn restaurant is de afgelopen week noodgedwongen dicht. "Met zo weinig personeel is open gaan gewoon geen optie", zegt Peteroff tegen Hart van Nederland.

"Ik heb op alle mogelijke manieren geprobeerd om geschikte mensen te vinden, met advertenties en oproepen op Facebook, maar het is nog steeds niet gelukt." Toch kan Het Genietcafé zaterdag weer open, al is het met een minimale bezetting. "Ik heb een ervaren kok, een barista en iemand in de bediening die ook bedrijfsleider kan zijn. Voor de rest vul ik alles aan met jongeren en studenten die hier en daar een paar uur kunnen werken", zegt Gijs. "Het wordt een spannende dag."

Creatief denken

Remco Feith, binnenstadsmanager van gemeente Zutphen, ziet de personeelstekorten in de horeca met lede ogen aan. "Dan mogen restaurants en cafés eindelijk weer open en dan doen personeelstekorten ze de das om." Samen met Renske Jurriens, uitbater van café Pierrot in Zutphen, bedacht hij een creatief plan. De twee ontwikkelden samen een gratis leermeester-cursus voor mensen die in de horeca werken.

"Als een kok bijvoorbeeld officieel leermeester is, kan hij nieuwe koks opleiden, of iemand in de bediening kan nieuwe mensen in de bediening opleiden", legt Jurriens uit. "Zo krijg je jonge mensen binnen die je nog kan vasthouden ook, want ze hoeven niet ergens anders stage te gaan lopen."

Voor de lente opgelost

Zo hopen Feith en Jurriens het personeelstekort nog voor de lente te hebben opgelost. Aanstaande maandag zitten de eerste toekomstige leermeesters al in de lesbanken en tot 21 maart zijn de examens. Voor 1 april moeten ze dan officieel zijn opgeleid. Met hun staatsexamen op zak gaan de kersverse leermeesters dan eigenhandig het personeelstekort oplossen.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.