Terug

Volg Hart van Nederland

Zorgpremie gaat mogelijk met gemiddeld 12 euro omhoog

Zorgpremie gaat mogelijk met gemiddeld 12 euro omhoog

Milieu en Gezondheid

14 sep 2023, 17:48

De zorgpremie kan volgend jaar mogelijk met 12 euro per maand stijgen. Dat bedrag is de richtlijn die het ministerie van Volksgezondheid aanhoudt voor de basisverzekering, zo bevestigen Haagse bronnen na een bericht van De Telegraaf.

Dat betekent niet dat de basispremie ook echt zoveel stijgt. Zorgverzekeraars mogen namelijk zelf de hoogte van de premie bepalen. Dat maken ze in november bekend.

Voor veel Nederlanders zijn de zorgkosten al niet meer op te brengen. Sommigen mijden daardoor zelfs bepaalde zorg, zoals de fysiotherapeut of de tandarts:

'Zorgpremie komende jaren honderden euro's omhoog'
2:10
'Zorgpremie komende jaren honderden euro's omhoog'

Stijging

De richtlijn voor de zorgpremie van het ministerie wordt met Prinsjesdag bekendgemaakt en is van belang voor berekeningen over de koopkracht voor volgend jaar. Het richtsnoer is gebaseerd op de stijging van de kosten in de zorgsector, zoals hogere lonen en andere kosten.

Het kabinet gaat ervan uit dat daardoor de gemiddelde jaarpremie voor de basisverzekering dan uitkomt op 150 euro per maand. Op jaarbasis wordt dat bijna 1800 euro, tegenover ongeveer 1650 euro die mensen nu gemiddeld betalen per jaar. Dit jaar was de zorgpremie al gemiddeld 10 euro per maand hoger dan in 2022.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.