Terug

Volg Hart van Nederland

'Zorgmedewerkers zijn goud waard' en daarom staken ze voor meer waardering

Milieu en Gezondheid

25 mei 2023, 20:06

Een te laag loon, hoge werkdruk en weinig tot geen waardering. Voor de werknemers in de gehandicaptenzorg en ouderenzorg is de maat vol. Daarom vragen ze met een mars om betere werkomstandigheden. "Het wordt steeds rampzaliger!"

Door Utrecht loopt donderdagmiddag een hele stoet zorgmedewerkers. Onder hen is Nicole. Zij werkt al 19 jaar in de zorg als persoonlijk begeleider op een woongroep voor verstandelijke beperkten. "De gehandicaptenzorg is eigenlijk een weggestopt kindje", vindt ze. "We krijgen niet de werkomstandigheden die wij verdienen. Iedereen verlaat deze sector, omdat het niet te doen is."

'Domme wasberen'

Ze vertelt aan Hart van Nederland dat de arbeidsomstandigheden ervoor zorgen dat Nicole soms twijfelt om de zorg te verlaten. Maar de stap echt zetten, doet ze niet. "Als we allemaal vertrekken, dan blijft niemand meer over."

Dus ze kiest voor de middenweg: meelopen met de demonstratie in Utrecht. Daar zijn meer boze zorgmedewerkers. "We worden veel te vaak in een vergeethoekje gezet", zegt iemand. "Als een paar domme wasberen, wat we dus helemaal niet zijn."

Eisen

De mars is georganiseerd door vakbond FNV. "Goede zorg is alleen mogelijk als zorgverleners ook voor zichzelf kunnen zorgen en zeker weten dat zij geen zorgen hebben over hun eigen portemonnee", vindt voorzitter Tuur Elzinga.

Op borden hebben de zorgmedewerkers geschreven wat ze willen: een hoger loon, meer vaste collega's, normale werktijden en een kilometervergoeding. Kortom, meer waardering, zegt iemand. "Wij hebben hart voor de zorg en we vinden onszelf goud waard!"

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.