Milieu en Gezondheid
16 nov 2021, 16:36
Nederlandse zorgmedewerkers zien geen brood in de vaccinatieplicht die vanaf volgend jaar gaat in België gaat gelden. Daar moet zorgpersoneel voor 1 april 2022 gevaccineerd zijn tegen het coronavirus, anders worden zij ontslagen. "Het zijn mensen zoals iedereen, ook zij moeten zelf hun keuze kunnen maken."
Op papier komt dat dus dus neer op een vaccinatieplicht voor zorgmedewerkers. In ons land is dit vooralsnog niet aan de orde en dat is is maar goed ook, als het aan het personeel zelf ligt. "Mijn eerste reactie was: zij durven. En dan niet in goede zin", vertelt ic-verpleegkundige Arjan van den Broek aan Hart van Nederland.
Hij vindt dat de ingrijpende maatregel bij onze zuiderburen "veel te ver" gaat. "De vrije keuze die zorgmedewerkers hebben valt zo weg", stelt Van den Broek vast. "Uiteindelijk zijn het mensen zoals iedereen", benadrukt de zorgmedewerker, "dus ook zij moeten zelf hun keuze kunnen maken."
De ic-verpleger is zelf ingeënt, maar sommige collega's van hem zijn dat niet, weet hij. "Dat maakt hen geen minderwaardige collega's", vindt Van den Broek. "Net als dat ongevaccineerde patiënten evengoed recht hebben op zorg." Mensen hebben bepaalde redenen om wel of niet voor de coronaprik te kiezen, benadrukt hij.
Triage verpleegkundige Marjolein Plessen is het met hem eens. "Ik vind het een bizar idee." Ze is zelf niet geprikt, omdat ze eerder al corona heeft gehad. "Ik ben ook totaal niet tegen vaccineren", legt de zorgmedewerker uit. "Mensen in de zorg die besloten hebben om de prik niet te nemen, hebben daar hun redenen voo", weet ze. "Het zijn geen wappies."
Volgens Van den Broek zegt het Belgische besluit vooral veel over de mate waarin overheden op de hoogte zijn van hoe er in de zorg wordt gewerkt. "Dit beeld getuigt van weinig inzicht", vindt de ic-verpleger. "Er wordt altijd erg goed gelet op besmettingsgevaar. Het gevaar wordt verminderd, zowel voor de patiënten als de medewerkers."
Dat herkent ook Plessen uit de praktijk, zij werkt als triage verpleegkundige met oudere mensen. "Wanneer er iemand besmet is, een oudere of een medewerker, dan wordt er erg goed opgelet en laagdrempelig getest. Ook houden we ons erg streng aan de maatregelen", bezweert ze.
Niet alleen op ethisch vlak wrikt de schoen bij het zorgpersoneel, want ze ervaren nu al dat er simpelweg niet nog meer collega's weg kunnen vallen. "We hebben de zorgmedewerkers al niet in de rij staan, laat staan dat we dan ook nog overgaan tot een vaccinatieplicht: dan zijn we nog verder van huis", vreest Van den Broek.
"Wat mij betreft staan we er slechter voor dan begin 2020, simpelweg omdat er mensen zijn uitgevallen door de werkdruk of omdat mensen de sector zelf verlaten hebben", stelt Plessen. "We kunnen het ons niet permitteren om nog meer mensen te verliezen, als er een vaccinatieplicht zou komen in ons land, dan houden we echt te weinig mensen over."
Vakbond NU'91 weet wel wat te doen met ontslagen Belgische zorgmedewerkers: 'Haal ze naar Nederland'
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.