Terug

Volg Hart van Nederland

Zomertijd gaat weer in: dit betekent het voor je slaap

Zomertijd gaat weer in: dit betekent het voor je slaap

Milieu en Gezondheid

26 mrt 2022, 17:35

Om twee uur vannacht gaat de klok weer een uur vooruit en dat betekent voor de meeste mensen een uur minder slaap. De zomertijd zorgt ervoor dat het 's morgens een uur later licht is, en 's avonds een uur later donker. "Die lange avonden zijn funest voor je slaapritme."

Lekker lang licht dus 's avonds, maar we slapen minder goed volgens chronobioloog Roelof Hut. Een slaaptekort ligt volgens hem dan ook op de loer en dus is dat ene uur vooruit slechter voor ons lichaam dan we denken. "Onze biologische klok verandert niet mee. Die zorgt er juist voor dat je op tijd naar bed gaat en uitgerust wakker wordt. De zomertijd ontregelt je biologische klok. We gaan later naar bed, maar worden eerder wakker."

In het laatste weekend van maart gaat traditiegetrouw de klok een uur vooruit. De tijd die daarna geldt heet zomertijd. Nederland heeft in 1977 de zomertijd ingevoerd om aan te sluiten bij de buurlanden. De zomertijd en de wintertijd zijn een afspraak van de Europese Unie. In bijna alle landen van Europa gaat de klok in maart een uur vooruit. De zomertijd zou volgens de Europese Unie energie besparen omdat er langer gebruik kan worden gemaakt van het zonlicht.

Lange avonden

De zon gaat tijdens de zomertijd later onder en dus blijven mensen langer buiten om te genieten van het weer. Die lange avonden zijn volgens Hut funest voor je slaapritme. "Je biologische klok is afgesteld op de wintertijd. Mensen die later naar bed gaan, worden wakker op de tijd die je biologische klok aangeeft. Dat is dus eerder dan je wekker helaas."

Hut benadrukt dat de lange avonden zo dus zorgen voor een slaaptekort en dat tast je alertheid aan. "In het verkeer is een minder alertheid niet heel erg handig. Je let minder goed op en ongeluk is dan zo gebeurd."

Tips

Voor wie last heeft van de zomertijd heeft slaapdeskundige Toine Schoutens nog wat tips. Schoutens benadrukt dat je het ritme van de natuur moet volgens. "Ga op tijd naar bed en sta vroeg op. Je biologische klok volgt de stand van de zon. Dit betekent dat je eerder wakker bent, omdat de zon eerder opkomt. Te laat naar bed zorgt voor een slaaptekort."

Ook moet je volgens Schoutens in een donkere kamer slapen. "Een gordijn, rolluik of slaapmasker blokkeert de eerste zonnestralen en zo word je niet meteen wakker als de zon opkomt."

Mocht een slaaptekort toch op de loer liggen, drink dan niet te veel koffie. "Een paar koppen in de ochtend kan geen kwaad, maar ga daarna over op water. Een goed gehydrateerd lichaam functioneert namelijk beter, en van meer koffie word je juist meer moe. Ook voeding waar veel suiker inzit, kun je beter laten staan. Het zorgt ervoor dat je minder snel in slaap komt. Om alert te blijven, kun je het best zoveel mogelijk verschillende taken uitvoeren", legt Schoutens uit.

EXPLAINER: De zomertijd gaat weer in!
1:46
EXPLAINER: De zomertijd gaat weer in!

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.