Terug

Volg Hart van Nederland

Hoe ziekmakend is omikron echt? Dit is wat we nu weten

Hoe ziekmakend is omikron echt? Dit is wat we nu weten

Milieu en Gezondheid

1 feb 2022, 16:20

Sinds de intrede van de omikronvariant is bij een deel van de Nederlanders een gevoel van opluchting ontstaan. De variant die voor het eerst in Zuid-Afrika werd vastgesteld zorgt dan wel voor veel meer besmettingen, maar zou ook veel minder ziekmakend zijn. Klopt dat ook? Dit is wat we op dit moment weten over de omikronvariant.

Eerst nog even wat achtergrond: momenteel is omikron de dominante variant, wat wil zeggen dat deze van alle virusvarianten het meeste voorkomt in ons land. Voorheen was dit de deltavariant en daarvoor was de alfavariant dominant. Omikron telt nu zélf overigens vier subvarianten: de nu nog meest voorkomende BA.1, BA1.1, de rap terrein winnende BA.2 en tot slot BA.3.

Omdat BA.2 nu zo snel toeneemt, lijkt dat volgens het RIVM te duiden op een verhoogde groeisnelheid. Hoe dat precies komt is nog niet duidelijk, daar doet men nog onderzoek naar.

Naar het ziekenhuis?

Maar dan dus het antwoord op de vraag waarvoor je op dit artikel hebt geklikt: hoe ziekmakend is omikron nu precies? Zoals we kunnen zien aan het exploderende aantal besmettingen grijpt die variant razendsnel om zich heen. Maar gelukkig kan onder andere door onderzoek van het RIVM een voorlopige eerste conclusie worden gemaakt over de gevolgen van een besmetting.

Hoewel die natuurlijk voor iedereen anders zullen zijn, afhankelijk van bijvoorbeeld je vaccinatiestatus of hoe gezond je bent, lijkt het er vooralsnog op dat er géén verhoogde kans is op ziekenhuisopname, ten opzichte van eerdere varianten. Sterker: hij lijkt zelfs iets lager. Wel breekt omikron waarschijnlijk makkelijker door de beschermingen zoals die van het vaccin of een eerdere infectie heen. Vandaar het belang van de booster. Nogmaals: het gaat hier om eerste onderzoeksresultaten.

Hoger in de longen

Maar oké, fijn: je hoeft na een besmetting niet naar het ziekenhuis. Zijn de symptomen waar je (mogelijk) mee thuiszit dan anders dan van bijvoorbeeld de deltavariant? In veel gevallen komen ze overeen: Hoesten en proesten, algehele malaise en hoofd- en spierpijn. Koorts en bijvoorbeeld ook het verlies van smaak of reuk komen overigens minder voor.

Dit verschil zit 'm er waarschijnlijk in dat omikrondeeltjes zich hoger in de longen bevinden, of soms zelfs alleen in de neus en keel blijven zitten. En dan komt ook gelijk die hogere besmettelijkheid om de hoek kijken, omdat omikron zich dichter bij de lichaamsopeningen bevindt en dus makkelijker naar buiten kan komen om iemand anders te besmetten. Ook hier moeten lopende onderzoeken uitwijzen of dit daadwerkelijk zo is.

Zoals bij alle varianten geldt nog steeds het advies: als je symptomen hebt die op die van omikron en daarmee op corona lijken, doe een zelftest of laat er een afnemen bij de GGD. Positief getest? Ga dan in quarantaine. Nemen de klachten flink toe, zoals een moeilijke ademhaling of hoge koorts: bel dan de huisarts.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.