Milieu en Gezondheid
13 feb 2021, 16:49
Gebroken polsen, hoofdletsels, schouders uit de kom: ziekenhuizen en huisartsenposten lopen vol met iets te enthousiaste schaatsers die zaterdag zijn gevallen. Artsen vrezen er de komende weken nog druk mee te zijn, terwijl de coronazorg al het uiterste van hen vraagt.
Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland via ons liveblog
"We zouden even schaatsen, na zoveel jaren. Ik had de ijzer net ondergebonden, zou gaan beginnen en toen gleed ik uit. Op mijn elleboog", vertelt Hielke de Jong aan Hart van Nederland nadat hij net de Spoedeisende Hulp (SEH) in Sneek verlaat. Hij gaat voorlopig het ijs maar niet meer op.
Ook Rouke van der Meer ging zaterdag, net als heel veel landgenoten, lekker schaatsen. Inmiddels ligt hij in een ziekenhuisbed. "Echt dikke pech. Ik baal een beetje", vertelt hij. "We reden helemaal niet hard en waren bijna thuis."
Door één verkeerde beweging ging Rouke onderuit. "Ik hoorde 'm stuk gaan: de heup. Ik ben een ervaren schaatser en toch gebeurde het." Een ongeval zit volgens hem in een klein hoekje. "Schaatsen op natuurijs ga ik niet meer doen, ik ben een beetje bang geworden", geeft hij toe.
Hielke en Rouke zijn niet de enige Nederlanders voor wie een dagje schaatsen eindigt in het ziekenhuis. "Het is druk", zegt spoedeisende hulparts Saskia Wolt van het Sint Antonius ziekenhuis in Sneek. "De patiëntenaantallen zijn verdubbeld vergeleken met een normale dag."
"We zien heel veel mensen die hard gevallen zijn op het ijs en daarbij hun pols hebben gebroken", aldus Wolt. "We zien ook mensen die hard op hun hoofd zijn gevallen, mensen die tegen een bruggetje zijn gestoten en een schouder uit de kom hebben. Maar vooral heel veel breuken."
Huisartsenposten in Friesland zijn zaterdag zelfs overbelast door alle ongelukken op het ijs, meldt Omrop Fryslân. Ook in het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht is het volgens Rijnmond momenteel extreem druk. Een woordvoerder spreekt van meer dan vijftig 'ijsletsels'.
In Sneek denken ze nog weken bezig te zijn met de schaats-pechvogels. De komende weken verwacht arts Wolt "heel veel operaties". "De polsbreuken zijn geen gewone polsbreuken. Het zijn bijna allemaal polsen die gezet moeten worden en daar komt vaak nog een operatie achteraan", legt ze uit.
Voor dit weekend is al een heleboel extra personeel ingevlogen. "Gipsverbandmeesters, extra verpleegkundigen, extra schoonmaak, op alle vlakken hebben we meer mensen ingezet", vertelt de spoedeisende hulparts.
En dat terwijl het zorgpersoneel vanwege de corona-uitbraak al veel extra werk moet leveren. "De mensen zijn van harte welkom, maar het is echt wel veel zorg", zegt Wolt. De coronazorg van de afgelopen tijd maakt toch dat je denkt: ach, daar gaat mijn vrije dag."
Ze verwacht een enorm probleem voor de planning van de operatiekamers de komende tijd. "Omdat er in deze coronaperiode al moeilijker geopereerd kan worden. Ik denk dat we wel twintig tot veertig operaties zullen krijgen. Ik denk dat we er heel creatief over na moeten gaan denken hoe we dat gaan oplossen: wie gaat er eerst?"
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.