Milieu en Gezondheid
27 mei 2021, 17:14
Het besluit van het kabinet om het reisadvies voor de Zuid-Egeïsche eilanden zoals Rhodos, Kos of Santorini, weer van geel naar oranje te zetten, leidt tot woede onder reizigers, reisbureaus en Nederlandse ondernemers in Griekenland.
Dit besluit betekent concreet dat alleen noodzakelijke reizen nog zijn toegestaan. Nederlanders die net een reis hebben geboekt naar een van deze eilanden, moeten vanaf zondag vóór terugkeer weer een testbewijs kunnen laten zien en bij aankomst in Nederland in quarantaine. De kleurcode ging op 15 mei nog van oranje naar geel.
Het enige wat Marieke Schouten dacht toen ze het nieuws hoorde was: "K-U-T." Kortgeleden boekte ze een reis naar Rhodos en die moet ze nu weer gaan omboeken. Marieke was in eerste instantie van plan om in Nederland op vakantie te gaan, "maar toen zagen we versoepelingen en dachten we: nou, dan gaan we gewoon boeken", vertelt ze aan Hart van Nederland.
Dat bleek met de kennis van nu toch niet zo'n goed idee. De vrouw snapt dat de overheid een lijn moet trekken, maar is niet te spreken over dit plotselinge besluit. "Het is onzin en het valt daar reuze mee, denk ik. Misschien is dit een beetje het zwabberbeleid van de Nederlandse overheid".
Eigenaar van reisbureau Griekse Gids Jorgos Nikolidakis heeft geen goed woord over voor het besluit. "Belachelijk. Hoe komen ze daarbij? Vandaag zijn er in Kos nul besmettingen. We hebben het over bijna niks. Ik snap er totaal niks van."
Wat de schade voor hem gaat zijn, is nog onduidelijk. Jorgos weet bijvoorbeeld niet of Transavia de vluchten door laat gaan. Reisbureau TUI laat weten 1200 reizigers terug te halen van de eilanden. Dat het dramatisch is, weet Jorgos in ieder geval zeker. "We hebben het al zo zwaar. Nu hadden we een beetje hoop en dan krijgen we dit weer."
Ook Renate Verlaan, eigenaresse van een pension op Paros, is teleurgesteld. "Jammer. Meer kan ik er niet van maken." Volgens Verlaan is het juist hartstikke veilig op de eilanden. "Het is op dit moment prioriteit om iedereen gevaccineerd te krijgen om te kunnen werken in de horeca. Het is zelfs een must."
De gevolgen voor het eiland waar ze haar pension uitbaat zijn niet te overzien, denkt de vrouw. "Tachtig procent van het eiland is afhankelijk van het toerisme", zegt ze. "Niemand kan werken. Het is een grote klap."
Het Ministerie van Buitenlandse Zaken laat desgevraagd weten zich te realiseren dat "deze beslissing veel impact kan hebben op reizigers". "Om een jojo-effect zo veel mogelijk te voorkomen, is deze week bekeken of de trend zich doorzet of dat er wellicht sprake was van een tijdelijke piek. Helaas bleken de cijfers deze week wederom zorgwekkend", laat een woordvoerder weten.
Het ministerie benadrukt dat reizen in deze tijd gepaard gaat met risico’s. "Het is én blijft belangrijk dat reizigers zich heel goed voorbereiden op de reis en zich ook tijdens hun verblijf en bij terugkeer op de hoogte houden van de ontwikkelingen. De situatie in een land kan immers snel veranderen."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.