Terug

Volg Hart van Nederland

Kunnen we nog op wintersport? Dit zijn de coronaregels in populaire skigebieden

Milieu en Gezondheid

8 dec 2021, 19:45

De kerstvakantie komt er aan en dat betekent voor veel Nederlanders maar één ding: wintersport. Skivakanties zijn nu extra populair, omdat ze vorig jaar door de coronacrisis niet door konden gaan. Dit jaar gelden er in populaire wintersportlanden verschillende coronaregels. Hart van Nederland zet ze voor je op een rij.

Voor alle populaire skigebieden geldt op dit moment een 'geel' reisadvies. Dat betekent dat Nederlanders van de overheid op wintersport 'mogen', maar het ministerie van Buitenlandse Zaken roept vakantiegangers wel op om hun reis goed voor te bereiden. Ook moeten reizigers bij terugkeer in Nederland een coronabewijs kunnen laten zien.

Oostenrijk

In Oostenrijk geldt op dit moment nog een volledige lockdown. Voor Oostenrijkers die zijn gevaccineerd of genezen van het coronavirus komt daar in de nacht van zaterdag 11 op zondag 12 december een eind aan. Niet geprikte inwoners moeten ook na aankomend weekend nog rekening houden met de strenge beperkingen.

Zodra de lockdown in het Alpenland wordt opgegeven - en Nederlanders weer naar Oostenrijk kunnen - gaat waarschijnlijk een 2G-beleid gelden. Als wintersporter kom je dan alleen binnen met een geldige QR-code na vaccinatie of herstel. Mensen die ingeënt zijn met Janssen hebben pech: zij hebben vanaf januari een boosterprik nodig voor een groen vinkje.

Frankrijk

In Frankrijk hebben skiërs en snowboarders momenteel een zogenoemde passe sanitaire (vergelijkbaar met ons coronatoegangsbewijs) nodig om vrij te kunnen bewegen door het wintersportgebied. Je moet deze bijvoorbeeld kunnen laten zien bij het binnengaan van de horeca of wanneer je de pistes op wil gaan.

Vanaf woensdag 15 december gelden er strengere regels om zo'n passe sanitaire te krijgen. Zo is een vaccinatie met Janssen nog maar twee maanden geldig, daarna is een boosterprik nodig. 65-plussers moeten een 'oppepper' hebben als hun tweede vaccinatie langer dan zeven maanden geleden was. Vanaf 15 januari geldt deze regel voor alle volwassenen.

Een echt 2G-beleid kennen ze in Frankrijk niet. Wie niet (volledig) gevaccineerd is, kan zich ook iedere dag laten testen om een passe sanitaire te krijgen. Zowel een negatieve PCR- als antigeentest worden geaccepteerd mits de uitslag maximaal 24 uur oud is. De test komt voor eigen rekening en kost zo'n 40 euro.

Zwitserland

De huidige coronamaatregelen in Zwitserland lijken vrij veel op die van Nederland. Zo moet je een mondkapje dragen in alle openbare gelegenheden, in skiliften en in het openbaar vervoer. Daarnaast moet je een coronatoegangsbewijs kunnen laten zien in bijvoorbeeld de horeca.

Wel gelden er andere regels om het Alpenland binnen te komen. Zo moet iedereen boven de zestien een negatieve PCR-test kunnen laten zien, gevaccineerd of niet. Deze mag maximaal 72 uur oud zijn. Daarnaast moet je je opnieuw laten testen tussen de vierde en zevende dag na aankomst. De kosten zijn voor eigen rekening en het resultaat moet hier gemeld worden.

Italië

Ook Italië stelt eisen aan hoe lang geleden de laatste prik mag zijn. Alle vaccinaties zijn 270 dagen geldig, een kleine negen maanden dus. Als je in januari op wintersportvakantie gaat, moet je dus een boosterprik halen als je voor april ingeënt bent. Een herstelbewijs (van maximaal 180 dagen) of een negatieve testuitslag (van maximaal 48 uur) zijn ook geldig.

Overal in Italië geldt een mondkapjesplicht in openbare gelegenheden, in skiliften en in het openbaar vervoer. Mocht je in de populaire regio Zuid-Tirol willen skiën of snowboarden, dan is een normaal mondkapje niet genoeg. Daar moet je namelijk een FFP2-masker over je mond en neus dragen.

Duitsland

Duitsland kent op dit moment al een 2G-beleid, dus je krijgt alleen een geldig coronatoegangsbewijs als je volledig gevaccineerd of hersteld bent. Deze strenge regel geldt voor iedereen van twaalf jaar en ouder. Een herstelbewijs is maximaal 180 dagen geldig, aan een vaccinatiebewijs zit vooralsnog geen einddatum.

Overal in Duitsland is het verplicht om een medisch mondkapje - de 'blauwe' - te dragen. In verschillende bondstaten heb je zelfs een FFP2-masker nodig. Dit geldt bijvoorbeeld voor Beieren, in het zuiden. Onderzoek voor vertrek dus goed welk mondmasker nodig is in het wintersportgebied waar je naartoe gaat.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.