Milieu en Gezondheid
16 apr 2021, 14:18
Over winkelen op afspraak zijn winkeliers al langere tijd ontevreden. Ondernemers kunnen door de 'te strenge' winkelmaatregelen hun hoofd boven niet meer boven water houden. De coronamaatregelen eisen zijn tol en de eerste ondernemers gaan al kopje onder.
Lees het laatste nieuws rondom het coronavirus in ons liveblog
Mark Renssen van Natascha Dump in Terwolde sluit binnenkort noodgedwongen zijn zaak met pijn in het hart. De winkel nam hij in 2003 over van zijn ouders, die in 1974 de winkel begonnen. Naast zijn winkel, waar hij met plezier jarenlang heeft gewerkt, heeft hij pas ook zijn woning moeten verkopen. "Van mijn winkel moet ik leven en omdat er in mijn spaarpot niks meer zat heb ik moeten verhuizen", vertelt Renssen geëmotioneerd. Hij moet op 1 oktober zijn huis uit. Waar hij dan gaat wonen weet hij nog niet.
Hij legt uit dat het doorgaan was en kopje onder gaan of verhuizen en zijn winkel verkopen. “Bij mij staat het water niet aan de lippen, maar tot de ogen. Voor mij is het te laat. Ik zal niet de enige zijn die kopje onder gaat.”
"Door corona heb ik het niet kunnen redden", vertelt de eigenaar van de legerdump. Hij legt uit dat de maatregelen het hem onmogelijk maken omzet te draaien. "Op afspraak is echt niets. Mensen komen spontaan en niet op afspraak, waar ook nog eens vier uur tussen moet zitten". Over een aantal maanden moet de winkel leeg zijn en hoopt Renssen nog zijn inboedel te verkopen. Naar zijn verwachting is er nog werk aan de winkel, omdat het gaat om duizenden artikelen.
Naast de zorgen om rond te komen als ondernemer, krijgen winkeliers ook te maken met 'pesterijen' door tijdsblokken te boeken en vervolgens niet op te komen dagen. Het overkwam de Groningse onderneemster Esther Zuiderveld, die vorige maand haar eigen kledingwinkel opende in Breda. "Ik zag zondag opeens zes afspraken staan en ik was verbaasd", vertelt Zuiderveld. Omdat ze in Groningen woont en niet in Breda, besloot ze via Airbnb een extra overnachting te reserveren in Brabant. Ze was er erg blij mee, ondanks dat ze eigenlijk van plan was haar familie te gaan bezoeken.
"Ik had zelfs op Instagram geplaatst dat ik vol was, maar ook eerder open ging voor andere klanten", legt ze uit. Maar helaas voor de onderneemster kwam die zondag bij al haar afspraken niemand opdagen.
Zuiderveld snapt niet waarom mensen zich bezig houden met dit soort 'pesterijen'. "Je verwacht gewoon niet dat iemand zoiets doet. Ondernemers hebben het al lastig genoeg in deze tijd en hoor je juist te helpen", vertelt ze teleurgesteld. De Groningse laat het er niet bij zitten. Via Instagram roept ze de persoon, die zich met verschillende e-mailadressen voordeed, op zich te melden. "Ik ga proberen het IP-adres te achterhalen en als hij of zij zich niet meldt ga ik diegene exposen", vertelt ze geïrriteerd.
Al langere tijd maakt brancheorganisatie INretail zich zorgen om ondernemers die door corona de verkoop van hun producten niet meer kunnen bolwerken met zakelijke en persoonlijke financiële problemen als gevolg. "We zien dat steeds meer mensen hun huur opzeggen en verwachten naast de faillissementen die nu vallen nog veel meer", vertelt woordvoerder Paul te Grotenhuis.
Volgens hem is winkelen op afspraak al langere tijd geen oplossing voor zowel de klant als de ondernemer en leidt dit zorgelijke situaties.
"Mensen kunnen niet meer spontaan kopen. De klanten hebben het gevoel dat ze moeten kopen, en komen dan liever niet. Dat vinden ze ongemakkelijk", legt Te Grotenhuis uit.
Uit eerder onderzoek van de brancheorganisatie blijkt dat de helft van de tijdsloten dan ook ongebruikt blijven en 20 procent uiteindelijk niet meer komt opdagen. "Dit is dubbel pech voor de ondernemers", aldus Te Grotenhuis. Hij hoopt dat mensen niet op ideeën worden gebracht om tijdsloten te dwarsbomen net zoals is gebeurd bij de kledingwinkel van Zuiderveld.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.