Milieu en Gezondheid
17 mei 2023, 08:48
Is het water in de Kraaijenbergse Plassen veilig? Die vraag stellen zowel watersporters als lokale politiek zich af na het nieuws waarin bekend werd dat het gesteente granuliet, dat in de plassen ligt, mogelijk toch kankerverwekkend is.
Watersporters maken zich grote zorgen en dit zorgt voor veel onrust onder de windsurfers: "Ons vertrouwen in de overheid groeit er niet op." Ze willen zo snel mogelijk duidelijkheid of er daadwerkelijk kankerverwekkende stoffen in het water zitten.
Granuliet is een afvalproduct van de bouwsector en wordt onder andere in de Kraaijenbergse Plassen gestort. Dit zou geen gevolgen hebben voor zowel natuur, dier en mens. "De veiligheid van granuliet is iets waar ons ministerie uitvoerig en diepgaand onderzoek naar heeft laten doen", aldus de woordvoerder van Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. In 2021 deed de Raad van State uitspraak dat het 'zeer onwaarschijnlijk is dat met het toepassen van granuliet in de plas nadelige gevolgen voor mens en milieu optreden'.
Geen reden voor zorgen, zou je dus denken. Al wordt dat nu in twijfel gebracht door het gelekte rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en kennisinstituut Deltares. Het blijkt dat het onduidelijk is of de kankerverwekkende stof acrylamide in natuurplassen vrijkomt als het gesteente in plassen wordt gestort.
Het is dus helemaal niet zeker of het wel 'veilig is'. Zorgwekkend, vinden de surfers. "Misschien sporten we al 11 jaar in water dat gevaarlijk is voor onze gezondheid", vertelt windsurfer Aaron van den Elsen aan Hart van Nederland. "Ze kunnen wel zeggen dat het veilig is, maar dat is gemeten op geen feiten. Mocht de overheid ons vertrouwen willen herstellen, doen ze er goed aan om dit daadwerkelijk te meten, zodat wij weten waar we aan toen we zijn. We weten nu niets."
Ook de lokale politieke partijen van Land van Cuijk maken zich zorgen. "De zorgen waren er drie jaar gelden al, maar toen kregen wij te horen dat granuliet niet gevaarlijk is. Nu is er een kans dat het wel schadelijk kan zijn", vertelt SP-raadslid Brechtje van Lieshout aan Hart van Nederland. De onwetendheid zorgt voor onrust. We kunnen dit de inwoners niet aandoen. Er wordt in dit water gezwommen en gesport - maar is het wel veilig?
"Zolang je niet weet of het schadelijk is, zorg dat je uit voorzorg stopt met dumpen", vertelt Eva van Esch van Partij voor de Dieren aan Hart van Nederland. Ook de windsurfers en de lokale politieke partijen SP en D66 In de gemeente Land van Cuijk sluiten zich hierbij aan. Ze zijn er niet gerust op en willen naar aanleiding van het nieuwe rapport van Deltares en het RIVM langdurig onderzoek. "Rijkswaterstaat is verantwoordelijk en moet onderzoek doen. Als ze dit weigeren dan moet zowel de gemeente als de wethouder zich hard maken. Er moet duidelijkheid komen."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.