Terug

Volg Hart van Nederland

We mogen weer terug naar kantoor, maar willen we dat eigenlijk wel?

Milieu en Gezondheid

18 juni 2021, 21:13

Vanaf 26 juni mogen Nederlanders weer vaker werken op kantoor werken. Maar zien we dat eigenlijk ook wel zitten of zijn we stiekem verknocht geraakt aan het thuiswerken? Volgens neuropsychologe Linde Nieman is meteen fulltime terug naar kantoor gaan in ieder geval geen goed idee.

Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland via ons liveblog

"Op dit moment zijn we onderprikkeld. We zijn gewend aan dezelfde omgeving, hetzelfde huis waarin we werken en wonen en we hebben minder sociale contacten", vertelt Nieman aan Hart van Nederland.

Het is volgens de neuropsychologe dan ook niet gek als mensen na de aangekondigde versoepelingen weer even moeten wennen aan het 'nieuwe' leven. "Werknemers kunnen overprikkeld raken als ze ineens weer vijf dagen per week op kantoor komen. Dit kan zorgen voor vermoeidheid en stress."

'Gezelligheid gemist'

Office manager Laura Robert Esteban staat echter te popelen om weer naar de kantoortuin in Amsterdam te gaan. "Want wat is een office manager zonder office?", grapt ze. Samen met collega's is ze daarom meteen gaan kijken hoe ze het vanaf volgende week binnen haar bedrijf gaan regelen.

"Ik vind het fijn mijn collega's weer face-to-face te zien", vertelt Laura. "Door de afstand is alles toch minder interactief en krijg je meer ruis." Daar staat tegenover dat ze zich thuis naar eigen zeggen beter kan concentreren. "Maar de gezelligheid op kantoor heb ik gemist."

Tussendoor de was doen

Vrijdag hebben ze op Laura's kantoor gekeken of er bijvoorbeeld spatschermen nodig zijn om meer collega's daar te kunnen laten werken. Maar de office manager houdt wel de optie om straks ook nog thuis te blijven werken. "Dat vind ik wel fijn."

In plaats van een loopje naar het koffiezetapparaat op kantoor, doet ze nu thuis tussendoor de was. "Dat zorgt ook weer voor minder stress als ik thuiskom." Haar collega Thomas Bekker ziet ook wel voordelen in het thuiswerken. "Nu met dit mooie weer zit ik gewoon in korte broek en op kantoor zou ik dat niet doen."

Eerst twee dagen?

Neuropsychologe Nieman zou het werkgevers dan ook afraden om hun personeel weer 'verplicht' vijf dagen naar kantoor te laten komen. Begin eerst met twee dagen, luidt haar advies. "En kijk hoeveel stress werknemers hiervan hebben. Daarna kan het verder opgebouwd worden."

Dat is ook in lijn met het advies van het kabinet. Mensen die op de werkvloer anderhalve meter afstand kunnen houden van hun collega's mogen vanaf volgende week zaterdag een 'halve' werkweek naar kantoor. Ze worden wel opgeroepen om vooral op rustige dagen en buiten de spits te reizen.

Foto via Unsplash

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.