Terug

Volg Hart van Nederland

Wetenschappers roepen op om vleesprijs te verhogen, boeren zijn tegen: 'Stop eerder met exporteren'

Milieu en Gezondheid

9 juni 2021, 18:19

Als het aan een groep van vijftig wetenschappers ligt, wordt vlees ieder jaar 1 tot 3 procent duurder. Volgens hen is dat nodig om de klimaatdoelen te halen. Die oproep is in een brief aan informateur Mariëtte Hamer gestuurd. "Onzin", vindt boer Wouter Hartendorf. "Straks kunnen mensen met een kleine portemonnee geen vlees meer eten."

De zorgen van Hartendorf zijn er vooral vanwege de Schijf van Vijf. Vlees behoort tot die voedingsrichtlijn en is volgens hem dus essentieel voor de gezondheid. "Als mensen door een te hoge prijs dat niet meer kunnen kopen, ben je ze eigenlijk aan het vermoorden, even zwart-wit gezegd", zo oordeelt de boer.

Minder kan geen kwaad

Eén van de wetenschappers die zijn handtekening onder de open brief aan Hamer gestuurd heeft, is Pier Vellinga. Hij wordt (inter)nationaal gezien als deskundige op het gebied van klimaatverandering. Vellinga is het oneens met Hartendorf. "Mensen met een kleine portemonnee eten eigenlijk te veel vlees. Omdat het goedkoop is. Een beetje minder vlees kan dus geen kwaad. Dan leven ze misschien wat langer."

Volgens de wetenschapper is de prijsverhoging van vlees juist wél keihard nodig. En niet alleen vanwege de gezondheid. Het gaat eigenlijk vooral om het aanpakken van de klimaatproblemen in de bio-industrie, zoals het stikstofprobleem. Maar om daar een oplossing voor te vinden, is geld nodig. "Dan kun je ervoor kiezen om de algemene belastingbetaler dat te laten ophoesten, óf je kunt het doen via het vlees. En dan kiezen wij voor dat laatste", legt Vellinga uit.

Bovendien zou het geld dat extra verdiend wordt met de prijsverhoging geherinvesteerd kunnen worden in het verder verduurzamen van de bio-industrie én het goedkoper maken van groente en fruit. Zodat ook de mensen met een kleinere portemonnee gezonder kunnen eten. Want een gezonde maaltijd is nog altijd een stuk duurder dan een ongezonde.

4-keer-NL-principe

Maar dat herinvesteren gaat volgens Hartendorf nooit gebeuren. Hij draagt dan ook een andere oplossing voor: "We moeten naar het '4-keer-NL-principe', zo begint de boer. "Dat houdt eigenlijk in dat het vee in Nederland geboren, grootgebracht, geslacht en verwerkt moet worden. We slepen al veel te veel met vee en vlees, wereldwijd."

En daar is Vellinga het wél mee eens. "Maar heel veel boeren hebben het geld niet om in zo'n kleine keten te werken. Daarom moet er extra geld komen, zodat we die boeren kunnen helpen om verder te verduurzamen. En dat geld verdienen we met zo'n prijsverhoging."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.