
Milieu en Gezondheid
9 mrt 2021, 13:49 - Update: 15 mrt 2021, 17:39
Ondernemers in de horeca dromen er van; eindelijk weer de deuren kunnen openen en klanten ontvangen. Door de coronamaatregelen zijn de deuren inmiddels alweer maanden dicht, maar daar zou binnenkort verandering in kunnen komen.
Wetenschappers van de Wageningen Universiteit, de TU Delft en het Erasmus MC zijn bezig met een online restauranttool. Deze is ontwikkeld voor restauranteigenaren die daarmee kunnen zien hoe ze de kans op verspreiding zo klein mogelijk kunnen houden wanneer de horeca weer open mag.
De tool, genaamd ‘SamenSlimOpen-tool', kijkt hoe mensen door een ruimte bewegen en berekent hoe groot de kans is dat iemand het virus oploopt. Restaurants kunnen zich aanmelden voor de pilot met de tool.
Het hulpmiddel berekent exact waar de tafels moeten staan om tenminste anderhalve meter afstand van elkaar te kunnen houden.
Dit heeft onder andere te maken met de tijd dat bezoekers binnen zijn, of ze aan hun tafels zitten of juist rondlopen. Ook wordt er gekeken wat het besmettingsrisico is als er een raam open staat.
Een van de restauranthouders die meedoet aan de pilot is Eric van Abbe, eigenaar Restaurant Het Schielandshuis in Rotterdam. "Ik werd meteen enthousiast. Het is een middel om de overheid ervan te overtuigen dat we veilig open kunnen", vertelt hij. Met de tool gelooft hij erin dat ondernemers eerder kunnen heropenen. "Het geeft me echt een stukje hoop", aldus de Rotterdamse ondernemer.
Eric is niet de enige die meewerkt aan de test. Inmiddels hebben al vijftien restaurant zich aangemeld voor de proef.
Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren. Je kunt je op ieder moment afmelden. Zie voor meer informatie de privacyverklaring.