Milieu en Gezondheid
5 jan 2022, 20:45
Vanwege de onzekerheid rondom de oprukkende omikronvariant van het coronavirus, denkt het Outbreak Management Team (OMT) niet dat er op korte termijn versoepeld kan worden. Dat is een schop tegen het zere been van ondernemers, die al weken hun deuren gesloten moeten houden.
"Waardeloos", noemt Sandra van Schaijk het. Ze is ondernemer en zegt dat het dicht houden van haar babywinkel "handenvol geld" kost. "Niet alleen voor mij, maar voor iedereen. Ik zie het niet zitten om de boel langer op slot te houden."
Ook ondernemer Brian van Rooij vindt het te veel worden als hij de deuren van zijn kledingwinkel nog langer gesloten moet houden. Het 2G-beleid, waardoor alleen toegang wordt gegeven aan mensen die recent een coronabesmetting hebben gehad of gevaccineerd zijn, zou volgens hem wel een oplossing kunnen zijn om opnieuw open te kunnen. "Als het moet, moeten we daar met z'n allen aan geloven. Als we maar open mogen", zegt hij.
Kapster Shannon Aarts denkt ook dat het 2G-beleid een goede oplossing is om uit de lockdown te komen. "Dat zou het voor ons flexibeler kunnen maken en hebben we meer mogelijkheden om aan de slag te gaan", zegt ze. "Onze passie is mensen mooi maken. Dat hebben we al zo'n lange tijd niet kunnen doen. Dat is niet meer vol te houden."
Ook de horecaondernemers zijn teleurgesteld, zeker omdat ze denken dat ze veilig open kunnen. "We houden anderhalve meter afstand, hebben luchtzuiveringssystemen en we checken QR-codes", zegt Jessie Helsen, eigenaresse van een restaurant in Den Bosch. Het doet haar zeer dat ze misschien niet op korte termijn open kan. "Horecamensen zijn niet gemaakt om thuis te zitten."
Dat laatste merken ze ook bij de Koninklijke Horeca Nederland (KHN), die veel telefoontjes krijgt van ondernemers in psychische nood. De branchevereniging voor de horeca probeert daarbij te helpen. Karlijn van Oss van de KHN regio Brabant zegt dat het vooral een kwestie van luisteren is: "Vaak willen ze gewoon hun verhaal kwijt. Dat kan op veel plekken niet."
De inschatting van de deskundigen van het OMT is vooralsnog dat eind januari "verdere ruimte wordt verwacht om maatregelen te versoepelen". Tegen die tijd moet de boostercampagne zijn afgerond en de hoop is dat de virusverspreiding dan voldoende afneemt. Vrijdag praat het OMT erover verder.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.