Terug

Volg Hart van Nederland

Ruim een week na versoepelingen overheerst teleurstelling bij deel horeca

Milieu en Gezondheid

6 mei 2021, 18:13

De blijdschap die merkbaar was vanuit de horeca toen woensdag 28 april de terrassen weer open mochten, blijkt voor velen van korte duur. Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) spreekt zelfs van een "bittere pil".

Volg het laatste nieuws over he coronavirus in ons liveblog.

De restricties die samengingen met het heropenen van de terrassen blijken voor nogal wat ondernemers een enorm struikelblok. Het slechte weer zorgde volgens KHN voor gemengde gevoelens. "Voor ondernemers die wel open konden was het een bijzonder moment om hun gasten weer te verwelkomen. Maar het blijft een ontzettende uitdaging om alles zo in te richten dat de regels gevolgd worden én de optimale bezetting wordt gehaald", zo laat een woordvoerder weten aan Hart van Nederland.

Controle aan de deur

Een van die ondernemers die moeite met het handhaven van de regels had, is Eduard Konijnenberg van eetcafé de Beurs in Meppel. Hij besloot zelf zijn terras te sluiten, nadat boa's hem een boete oplegden. "Er was één tafel met vier personen. Die vertelden bij binnenkomst dat zij uit één huishouden kwamen" begint Eduard zijn verhaal. "En een paar dagen later krijg ik de boa's op bezoek. Over die specifieke tafel. Zij zeiden dat die mensen niet uit één huishouden kwamen."

Het conflict met de boa's liep zo hoog op, dat Eduard besloot zijn tent te sluiten. "Het regende gisteren hard. Kinderen zaten bij mij op het terras poffertjes te eten, dus ik deed het zijscherm even dicht tegen de regen. Toen dreigende boa's met sluiting als zoiets nog een keer zou gebeuren. We blijven dicht tot er weer versoepelingen komen. De horeca is gastvrij, maar dat kunnen wij op deze manier niet zijn", vertelt de ondernemer.

Andere gemeente, ander beleid

Het terrassenbeleid dat door boa's wordt gehandhaafd, is een lokaal beleid. Gemeentes kunnen dat beleid (deels) zelf invullen. En dus ziet het er in bijvoorbeeld Uitgeest een stuk rooskleuriger uit. Bij Bistro 't Schippersrijk staat er een overkapping in de vorm van een tent op het terras. "Maar dat mag van het RIVM. Zeker weten", vertelt eigenaresse Serina Rijke.

Hoewel zij blij is dat de boel weer open mocht, overheerst ook bij haar de teleurstelling. "De heropening is eigenlijk in het water gevallen vanwege het weer. Met windkracht acht heeft het geen zin om die tent op te zetten. Ik had liever gehad dat we binnen met 30 man mochten zitten", zo laat Serina weten.

En hoewel de vaste gasten - zelfs met paraplu - terug zijn gekomen, valt het qua omzet nog behoorlijk tegen. "Met deze regels is het absoluut niet voldoende om de omzet omhoog te brengen. Maar dat is niet het allerbelangrijkste voor ons op dit moment. We komen straks echt wel uit die kosten", aldus Serina.

Ook KHN ziet dat er meer nodig is om de stoeiende horecabranche uit het slijk te trekken. "We blijven ons de komende weken hard maken voor meer steun en het loslaten van alle restricties op de terrassen. We willen horecabrede versoepelingen, waarbij iedereen de deuren ook weer binnen mag openen."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.