Milieu en Gezondheid
15 okt 2021, 23:03
Vestia-huurders bieden vrijdag een zwartboek aan aan wethouder Robin Paalvast van de gemeente Zoetermeer. Nu Vestia zich gaat opsplitsen in drie corporaties, hopen ze dat Paalvast zich hard maakt voor de huurders in zijn stad. "Ik hoop dat de wethouder ziet dat het échte problemen zijn."
Nog altijd is er niets veranderd bij Vestia-huurder Monique van Damme uit Zoetermeer. Bijna 1,5 jaar geleden liet ze aan Hart van Nederland zien hoe ze al twaalf jaar in de schimmel woont. Vooral het kamertje van haar dochter, die al longproblemen heeft, is er erg aan toe. "Het is alleen maar erger geworden", vertelt Monique. "In de slaapkamer van mijn dochter loop je het zwart tegemoet."
En Monique is bepaald niet de enige huurder die in de ellende zit. "Ik ben het aan het opgeven", zegt één van hen wanhopig voorafgaand aan een gesprek met wethouder Paalvast. "Ik heb gewoon geen greintje vechtlust meer in mijn lijf zitten." Zelfs simpele reparaties zijn in de praktijk niet zo simpel", vertelt een andere huurder. "Dan duurt het wel twee, drie maanden voordat het klaar is."
Begin dit jaar maakte Vestia bekend zichzelf op te willen splitsen in drie corporaties met ieder hun eigen bestuur. De schulden lopen op waardoor ze het als één bedrijf niet meer kunnen bolwerken. Met drie kleinere organisaties: één in Rotterdam, één in Den Haag en één voor Delft en Zoetermeer, hopen ze op betere tijden.
Monique verwacht niet dat de opsplitsing van de woningcorporatie iets aan haar situatie gaat veranderen, maar ze koestert wel stille hoop. "Er zijn al heel wat nieuwe directeuren geweest, dus nee ik heb geen hoge verwachtingen", laat ze weten. Maar ze hoopt wel dat de wethouder, die deelneemt aan de gesprekken over de opsplitsing, de ernst van de situatie inziet. "Normaal krijgt de wethouder stukken te zien, en nu ziet hij welke mensen erachter zitten."
De wethouder hoort de klachten van de huurders tijdens een bijeenkomst aandachtig aan. Monique is blij verrast, want ze dacht dat het een gesprek maar een kwartier zou duren, maar uiteindelijk zaten ze een uur met hem rond de tafel.
Hij heeft de huurders luid en duidelijk gehoord, zegt Paalvast na afloop. "Ik vind schimmel in de huizen onacceptabel, want dan heb je een te slecht binnenklimaat, dus dat moet gewoon aangepakt worden", zegt hij. "Maar je hoort ook verhalen van groot onderhoud dat uitblijft want dar heeft Vestia op dit moment niet de middelen voor." Maar, benadrukt hij, dat moet wél gebeuren!"
Ook in de andere gemeentes bieden Vestia-huurders zwartboeken aan aan de desbetreffende wethouders. Als alles volgens planning gaat is de splitsing in 2023 definitief, dan wordt duidelijk of de problemen van de huurders verholpen worden of dat ze wederom in de kou worden gezet.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.