Milieu en Gezondheid
5 okt 2021, 23:11
Lichamelijk zwaar letsel, gescheurde kleren en schade aan woningen. Er is grote onrust in gehandicaptenzorginstelling De Trans in Drenthe. Zowel medewerkers en ouders maken zich ernstige zorgen over het wanbeleid van de directie.
Door bezuinigen kan geen goede zorg geleverd worden en dat levert soms gevaarlijke situaties op wegens een tekort aan begeleiders op de groep. Directeur Arianne Poel stapte onlangs op en vakbonden FNV en CNV hebben een brandbrief verstuurd over de misstanden. Maar de problemen blijven, zegt ook moeder Trijntje Peters.
"De begeleiding wordt door de aanhoudende bezuinigen steeds minder", vertelt Trijntje Peters aan Hart van Nederland. Haar 30-jarige zoon Patrick is speciaal naar de De Trans verhuisd omdat juist deze instelling voor hem de juiste plek zou zijn. Patrick heeft het verstandelijk vermogen van een 12-jarige jongen en is deels verlamd. Goede zorg is hard nodig voor iemand met zijn handicap. Daarom moest hij ook het huis uit.
Maar, zo vertelt moeder Trijntje, haar zoon heeft inmiddels ook epileptische aanvallen. "Hij wordt gewoon op de bank gezet bij de dagbesteding, omdat er niet genoeg begeleiding is. Dat is te zot voor woorden. Er zijn steeds minder begeleiders en dat is heel erg voor de kinderen en voor de ouders natuurlijk." Trijntje erkent dat het voor de medewerkers ook zwaar is, "want zij doen hartstikke hun best en werken hard. De situatie doet gewoon pijn."
Eén van die medewerkers is Marie Helle. Ze werkt op de dagbesteding en herkent zich in het verhaal van moeder Trijntje. "Wij kunnen ons werk niet meer naar behoren doen. Het personeelstekort leidt tot schrijnende en onveilige situaties", zo laat ze in een reactie aan Hart van Nederland weten. De cliënt krijgt volgens haar te weinig aandacht en daar moet iets aan gedaan worden. "Het kan zo niet langer. Als je alleen staat op een groep met agressieve cliënten dan is dat niet goed. Mijn collega is bijna gewurgd als mijn andere collega er niet bij was." En die collega's zijn er volgens Helle steeds minder omdat ze niet worden ingeroosterd door de bezuinigingen."
Volgens Camara van der Spoel, bestuurder van FNV Zorg & Welzijn is er al sinds maart van dit jaar "gedonder bij De Trans." Van der Spoel zegt dat ondanks dat er aan de bel getrokken is bij het management, er niets verandert. De directie houdt zich niet aan de CAO. "De onderbezetting leidt tot geweldsincidenten en onveiligheid van zowel medewerkers als cliënten. Er wordt gestompt en gebeten, geslagen, kleren kapot gescheurd. De medewerkers lopen op hun laatste benen. En de roosters lijden tot enorme onrust."
De directie van De Trans laat in een schriftelijke reactie weten dat "er zich uiteraard af en toe moeilijk situaties voor doen maar de veiligheid van cliënten en medewerkers heeft de allerhoogste prioriteit." Dat het financieren van de zorg op de tweede plek komt klopt volgends de directie niet. "Goede zorg vraagt om een goede financiële basis. De Trans laat echter al een aantal jaren een financieel negatief resultaat zien en dit leidt begrijpelijk tot onrust. Het is zeer belangrijk dat we dit resultaat herstellen."
De zorginstelling staat open voor een kritisch gesprek met de vakbonden en de ondernemingsraad "over de uitdagingen waar de organisatie voor staat, het hoofd te bieden."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.