Terug

Volg Hart van Nederland

Bijwerkingencentrum: vrouwen geven minder borstvoeding na coronaprik

Bijwerkingencentrum: vrouwen geven minder borstvoeding na coronaprik

Milieu en Gezondheid

7 apr 2022, 15:57

Sommige vrouwen die borstvoeding gaven nadat ze gevaccineerd waren tegen het coronavirus, merkten dat ze na de prik korte tijd minder moedermelk aanmaakten. Bijwerkingencentrum Lareb heeft daarover bijna 200 meldingen binnengekregen.

De bijwerking trad één tot twee dagen na het inenten op. In de meeste gevallen was de hoeveelheid moedermelk na een aantal dagen weer normaal, aldus het Lareb. Ongeveer 10 procent van de vrouwen gaf aan te zijn gestopt met het geven van borstvoeding, maar dat betekent niet dat het stoppen een direct gevolg was van de bijwerking.

Waarom minder moedermelk?

In het zwangerschapsregister van kenniscentrum Moeders van Morgen worden vrouwen gevolgd die borstvoeding geven. Na 185 coronavaccinaties bij deze groep moeders werd in totaal zeven keer een effect op de hoeveelheid melk opgemerkt. Bij ziekte of medicijngebruik komt het overigens vaker voor dat vrouwen minder moedermelk aanmaken.

Het is volgens Lareb niet duidelijk wat de exacte oorzaak van de vermindering is. "Het is mogelijk dat minder moedermelk komt doordat de moeder ook andere bijwerkingen heeft, zoals bijvoorbeeld vermoeidheid en koorts. Ook kan het zijn dat stress, van de vaccinatie of door andere omstandigheden, invloed heeft", aldus het bijwerkingencentrum.

Hart van Nederland/ANP

Beeld: Pexels

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.