Terug

Volg Hart van Nederland

Eerste zorgvrijwilligers onderweg naar Suriname: 'Het is tragisch wat daar gebeurt'

Milieu en Gezondheid

4 juni 2021, 15:38

Het team van zorgmedewerkers dat naar Suriname gaat om te helpen bij de coronabestrijding, is vrijdagmiddag vanaf Schiphol naar Paramaribo vertrokken. Voormalig directeur-generaal van het RIVM, Marc Sprenger, leidt de missie. Hij zei voor vertrek "ontzettend trots" te zijn op het team, dat in een week werd samengesteld.

Suriname gaat gebukt onder een enorme coronagolf. Door het oplopende aantal besmettingen zijn de hoogste risiconiveaus van kracht. "Als je het zou vergelijken met Nederland, gaat het per dag om tienduizend nieuwe besmettingen", legt Sprenger uit. De crisis is moeilijk te bedwingen, vanwege tekorten aan zorgpersoneel, medicijnen en hulpmiddelen. "Daarom heeft de Surinaamse regering aan de Nederlandse gevraagd om te helpen."

In totaal meldden zich meer dan honderd vrijwilligers aan voor de missie in Suriname. Vrijdag vertrok de eerste groep van 23 vrijwilligers. Ze zijn allemaal gevaccineerd en hebben ervaring in de coronazorg. Melvin Poerleider is een van deze vrijwilligers. Hij is IC-verpleegkundige en een geboren en getogen Surinamer. "Mijn familie woont daar ook nog, dus fijn dat ik iets terug kan doen", vertelt de verpleegkundige voor vertrek.

'Tragisch'

Van zijn familie krijgt Poerleider vaak te horen hoe het met de coronazorg in het land is gesteld. "Het is triest", zegt hij. "Er zijn tekorten aan medicatie en zuurstof." Ook Sieshem Bindraban, longarts in opleiding bij het Fransiscus Gasthuis in Rotterdam, ziet de situatie in haar thuisland met lede ogen aan. "Het is tragisch", vertelt ze. "Het is daar een totaal andere situatie dan hier. We hebben hier hard gewerkt, maar we hadden alles voor handen. Wat dat betreft zijn we een heel bevoorrecht land. Dat is lang niet overal zo."

Niet alleen personen vertrokken vrijdag naar Paramaribo, ook medicijnen zoals antistollingsmiddelen en pijnstillers vliegen mee. Komende dinsdag gaat er ook beademingsapparatuur richting het land. Volgens Sprenger is er op dit moment vooral behoefte aan acute zorg, maar hij benadrukt dat het belangrijk is om goed te luisteren naar wat mensen zelf zeggen nodig te hebben. Hij wil voorkomen dat de Nederlanders het werk overnemen. "We gaan samenwerken, zodat we ze in hun eigen kracht kunnen zetten."

AstraZeneca-vaccins

Volgende week gaat ook de eerste lading van 40.000 AstraZeneca-vaccins naar Suriname. Volgens Sprenger heeft het echter geen zin om zomaar veel doses naar het land te brengen. "We moeten eerst kijken hoe de vaccins daar goed gekoeld en ook rondgereden kunnen worden. Het is daarom juist goed dat de vaccins gedoseerd worden opgestuurd."

De eerste groep vrijwilligers blijft twee tot drie werken. Een tweede groep arriveert volgende week vrijdag, waardoor er een soort "estafette" van coronahulp ontstaat. In totaal meldden zich meer dan honderd mensen aan om te gaan. Hoelang de totale missie zal duren is nog niet te zeggen. Volgens Sprenger kan het om weken, maar mogelijk ook maanden gaan.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.