Terug

Volg Hart van Nederland

Minder letsel en hartinfarcten: vraag naar acute zorg hard gedaald in coronajaar 2020

Milieu en Gezondheid

6 apr 2022, 19:32

De strenge maatregelen die aan het begin van de coronacrisis werden ingesteld, hebben grote invloed gehad op de totale zorgvraag in 2020. Zo is er dat jaar veel minder beroep gedaan op de 'normale' acute zorg, aldus minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid.

In coronajaar 2020 werden er minder hartinfarcten, minder alcoholvergiftigingen en minder letsel geregistreerd. Op papier kregen de ziekenhuizen het hierdoor minder druk: de afname van deze 'reguliere' patiënten in de acute zorg was namelijk veel groter dan het aantal coronapatiënten dat moest worden opgenomen.

Het aantal patiënten dat zich na kantoortijden bij de huisarts meldde, daalde in 2020 met ruim 8 procent ten opzichte van een jaar eerder. Bovendien klopten overdag 4 procent minder patiënten bij de huisarts aan in het eerste coronajaar. Daarnaast werden minder zieken vanuit huisartsenposten doorverwezen naar de spoedeisende hulp (SEH).

Toch meer druk op zorg

De vraag naar acute zorg daalde vooral tijdens de lockdowns in het voorjaar en najaar. De afname weerspiegelt echter niet "de druk op de gehele zorg zoals deze in ditzelfde jaar is beleefd", beklemtoont de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die de zorgvraag in kaart heeft gebracht.

Kuipers heeft het NZa-rapport woensdag naar de Tweede Kamer gestuurd. Het kabinet is op dit moment bezig met een langetermijnvisie op corona. De nieuwe cijfers neemt de minister naar eigen zeggen mee in zijn toekomstig beleid om te komen tot "een robuust acuut zorglandschap".

Bovenstaande video was eerder te zien bij HLF8

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.