Milieu en Gezondheid
21 apr 2021, 17:11
Na maanden van sluiting mag gloort er volgende week woensdag een sprankje hoop voor de horeca: de terrassen mogen gedeeltelijk weer open. En dat betekent voor ondernemers: poetsen, schrobben én personeel zoeken. Die biertjes moeten immers schoon zijn, en ze tappen ook zichzelf niet.
Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland via ons liveblog
"Het is een gekkenhuis. Alles moet worden schoongemaakt", vertelt cafébaas Kees Jansens uit het Brabantse Bergen op Zoom aan Hart van Nederland. "De tafels en stoelen moeten nog naar buiten, alles moet worden schoongemaakt en de leidingen moeten worden gereinigd."
Na ruim zes maanden de tap zomaar weer opendraaien, is er namelijk niet bij. "Wij hebben dertien biertjes op de tap en als je zo lang dicht bent, dan gaan die biertjes van de tap af. Uit voorzorg wordt de installatie gespoeld met water, om viezigheid te voorkomen."
Om die reden verwachten ze bij de Tapwacht de komende week grote drukte. Alle horecabedrijven moeten immers in allerijl van alles organiseren om op 28 april de deuren weer te kunnen openen. "Werk aan de winkel!", zegt Adam Hulsenboom, die namens de Tapwacht de boel in orde komt maken in het café van Jansens.
"We hebben het heel druk", gaat hij verder. "Ik ben vanmorgen om 7.00 uur begonnen bij de eerste en we gaan de hele dag door. Ik ben hier zo'n anderhalf uur bezig met reinigen. We spoelen de leidingen met water, er gaat een klein sponsje doorheen en daarna reinigen we ze nog van schimmels."
Naast het schoonmaakwerk is er nóg iets waar horecaondernemers druk mee zijn: het werven van nieuw personeel. Volgens FNV Horeca zijn door de coronacrisis ruim 100.000 medewerkers uit de horeca gestapt, onder wie een deel ook niet meer van plan is terug te keren.
Zij hebben tijdens de lockdown gemerkt dat er ook andere banen zijn die zorgen voor meer zekerheid, een betere balans tussen werk en privé en een hogere beloning. "Een tekort aan personeel zal ondernemers beperken in hun groei. Ze hebben hen juist nu hard nodig om verlies in te halen", weet Edwin Vlek van de vakbond.
Ruud Bakker, eigenaar van horecazaak Dommel 18 in Eindhoven, merkt dat maar al te goed. Van de tien medewerkers die hij voor de coronacrisis in dienst had, zijn er nog maar vier over. "De oude werknemers komen niet meer terug. Ze zeggen de horeca gedag en vinden het fijn waar ze nu zitten", vertelt hij teleurgesteld.
Als er handjes nodig zijn, is Bakker zelf heus bereid om ze zelf uit de mouwen te steken. Maar hij vreest dat dat niet genoeg zal zijn als er een vol terras zit te wachten op een bestelling. De ondernemer bereidt zich daarom voor op het afsluiten van delen van het terras, om alles te kunnen managen.
"Ik kan wel tachtig mensen op het terras kwijt, maar als niemand wat te drinken krijgt, heb ik ontevreden gasten", weet hij. "Daarnaast ben ik bang dat het huidige personeel vertrekt omdat ze het niet aankunnen. Dan kom ik alleen te staan." Overigens mogen er straks voorlopig maximaal vijftig gasten tegelijk op een terras zitten.
Bij Jansens in Bergen op Zaam zoeken ze ook nog een aantal mensen, al is de nood daar minder hoog, omdat het gros van zijn personeel via een uitzendbureau werkt. Al zijn 'meiden' zijn daardoor straks gewoon weer aan het werk.
De vooruitzichten zijn volgens hem gunstig: "Volgende week kun je hier over de koppen lopen. Dan zit het hier barstens vol, op anderhalve meter." De horecaman heeft het gemist, de drukte. "Ik kijk het meest uit naar het contact met de mensen. Die komen hier immers voor een praatje en dat heeft iedereen gemist."
Het mooiste: zijn 'meiden' hebben het onderling al zo geregeld dat Jansens zelf de eerste dagen weinig achter de toog hoeft te staan. Hij mag lekker met zijn zo gemiste gasten gaan bijpraten. "De tranen sprongen me in de ogen toen ik het hoorde, zo lief! We hebben echt een goud team."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.