Terug

Volg Hart van Nederland

Voor het eerst sinds 2016 Q-koorts gevonden op melkschapenbedrijf in Brakel

Milieu en Gezondheid

25 apr 2024, 06:37

Op een melkschapenbedrijf in het Gelderse Brakel is Q-koorts aangetroffen, meldt demissionair minister Piet Adema van Landbouw. Er zijn sinds 2016 geen bedrijven met schapen of geiten meer geweest met een officiële besmetstatus.

Tussen 2006-2009 werd Nederland getroffen door de grootste Q-koortsuitbraak ooit en slachtoffers vinden dat de overheid in die tijd te weinig deed om de epidemie in te perken. In de video hierboven zie je de Nationale ombudsman Reinier van Zutphen de overheid voor de derde keer vraagt om excuses te maken.

Vermoedelijk zijn slechts één of enkele niet gevaccineerde jonge, vrouwelijke schapen besmet met de bacterie, schrijft Adema. De risico's voor de volksgezondheid voor de omgeving worden door het RIVM als laag ingeschat.

Het besmette bedrijf telt 83 volwassen dieren en 45 lammeren. De bacterie werd op 16 april ontdekt tijdens een controle. Mogelijk zijn een aantal niet gevaccineerde schapen naar andere schapenbedrijven en slachterijen gebracht. Dat onderzoekt de NVWA momenteel.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Vaccinatieplicht

Er zijn een aantal maatregelen genomen. De dieren die zijn besmet worden gedood. Ook zes drachtige schapen worden gedood en de schapen die hebben gelammerd worden binnen twee maanden geslacht. Hiermee wordt het risico voor gezin en personeel beperkt, aldus Adema.

Op het bedrijf moeten mensen persoonlijke beschermingsmiddelen dragen. Verder mogen er geen bezoekers meer komen in de gebouwen en terreinen waar de schapen worden gehouden. Er zijn op het bedrijf ook nog 450 runderen, een aantal paarden en zeven honden.

Voor bedrijven met meer dan vijftig schapen of geiten die worden gehouden voor de productie van melk, of met een publieksfunctie, geldt een vaccinatieplicht. Dit geval laat volgens de minister zien dat het belangrijk is dat de vaccinatieverplichting en controles goed worden nageleefd.

Tijdens de uitbraak tussen 2006 en 2009 werden vooral geiten op boerderijen in Noord-Brabant en in mindere mate Limburg ziek. Tienduizenden mensen raakten besmet en meer dan honderd patiënten overleden.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.