Milieu en Gezondheid
25 mrt 2021, 22:07
De NS krijgt steeds meer klachten over te drukke treinen, en dat terwijl er door corona momenteel 70 procent minder reizigers zijn. Als de lockdown straks versoepeld wordt, komen er steeds nog mensen bij in het openbaar vervoer. Reizigersorganisatie Rover wil dat de NS snel langere treinen inzet.
NS-bestuurder Tjalling Smit waarschuwt dat een afstand van 1,5 meter aanhouden onmogelijk wordt. "Er is helaas geen dienstregeling denkbaar waarbij iedereen anderhalve meter afstand kan houden in de trein", legt Smit uit. "Op dit moment rijdt zo'n 90 procent van onze treinen, terwijl we nog maar 30 procent van de reizigers vervoeren in vergelijking met van voor de crisis", vertelt hij verder uit. "Voor iedereen is er wel een zitplaats maar dat betekent dat je misschien wel naast iemand anders komt te zitten."
En veel mensen zien dat toch nog niet echt zitten blijkt uit een snelle rondvraag op het drukste station van Nederland. "Het voelt naar als iemand naast je gaat zitten in de trein" legt een forens op Utrecht Centraal uit. "Ik heb liever ook niet dat er iemand naast mij komt", vertelt een oudere vrouw.
Het OMT maakte zich eerder deze maand al zorgen over de toenemende drukte in de trein. "In het OV (met name de treinen) is sprake is van een toenemende drukte (bij korte treinen), waardoor de afstand tot de medereizigers lang niet altijd in acht kan worden genomen. Deze situatie is onwenselijk en contrasteert met de algemene boodschap om drukke plekken te vermijden", schreef Jaap van Dissel, hoofd Infectiebestrijding van het RIVM, in een advies aan het kabinet.
Ook bij reizigersorganisatie Rover krijgen ze nog steeds veel meldingen over drukte. Relatief evenveel als vóór de coronacrisis, terwijl er maar 30 procent van de reizigers zijn.
Directeur Freek Bos ziet een aantal belangrijke punten die beter kunnen. "Zet langere treinen in, op de volledige dienstregeling. We krijgen bijvoorbeeld veel meldingen over het traject Rotterdam-Utrecht, waar de helft van de treinen niet rijdt. Dan is al snel elke zitplaats bezet. En informeer de mensen. Het is best gek dat die norm afwijkt in het openbaar vervoer, dat moet je goed uitleggen."
Volgens Bos is het logisch dat het nu veel over de drukte in het OV gaat. Maar daarnaast hangt er een nog groter probleem in de lucht, vertelt hij. "We kijken natuurlijk ook al verder. Het gebrek aan financiële steun voor het openbaar vervoer, dat moet echt opgelost worden. Als straks de samenleving weer opengaat, als iedereen geprikt is, moeten we zorgen dat het OV niet helemaal is afgeschaald."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.