Milieu en Gezondheid
2 sep 2021, 17:31
Vleeswarenfabrikant Offerman en in het verlengde daarvan de NVWA hebben jarenlang grote fouten gemaakt rond voedselveiligheid. Consumenten liepen het risico levensgevaarlijke infecties op te lopen. Dit omdat de houdbaarheid van sommige vleeswaren veel te ver werd opgerekt door de fabrikant.
Voedselwaakhond NVWA wist dat er een risico was op het oplopen van de gevaarlijke listeriabacterie. Tientallen mensen werden bij een uitbraak daarvan in 2019 ernstig ziek, zes kwamen te overlijden, twee vrouwen kregen een miskraam. De toezichthouder greep een paar jaar daarvoor kort in bij de producent, maar deed daarna niks meer. Die bevindingen deelt RTL Nieuws donderdag.
Offerman ging heel vrij om met de houdbaarheidstermijnen van bijvoorbeeld paté en boterhamworst. Ook zou het personeel veel te weinig weten van hygiëne- en schoonmaakregels. De NVWA waarschuwde het bedrijf in 2016 en 2017 drie keer, maar daar bleef het bij. Doorpakken deed men niet en boetes werden niet uitgedeeld.
Na juli 2017 zijn er geen inspecties meer geweest. De toezichthouder zou het te druk hebben gehad en gaf voorrang aan controle bij andere bedrijven. Dat laatste geeft de NVWA ook toe na de berichtgeving, maar vult daarbij aan: "Honderd procent voedselveiligheid is helaas niet te garanderen en het uitsluiten dat mensen daar ziek van worden helaas ook niet."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.