Terug

Volg Hart van Nederland

Viruswaarheid-vrienden getuigen bij strafzaak tegen Willem Engel

Viruswaarheid-vrienden getuigen bij strafzaak tegen Willem Engel

Milieu en Gezondheid

30 sep 2022, 07:37

Willem Engel staat vrijdag opnieuw voor de rechter in Rotterdam. De strafzaak tegen de Viruswaarheid-voorman gaat daar verder, hij staat terecht vanwege opruiing. Twee van Engels kompanen komen naar de zitting voor getuigenverhoor, net als een vrouw die na een oproep van hem ging 'koffiedrinken' bij de woning van de Nijmeegse burgervader Bruls.

De jurist van Viruswaarheid, Jeroen Pols, is opgeroepen als getuige. Hij zou Engel hebben geadviseerd bij het schrijven van de vermeende opruiende tweets. Ook een andere bekende van diezelfde organisatie komt getuigen: Mordechai Krispijn. Hij komt vertellen over de gebeurtenissen rond twee verboden manifestaties op 21 en 28 juni 2020 op het Haagse Malieveld.

Engel kwam toch naar die manifestaties en riep via Twitter zijn aanhang op dat ook te doen. 21 juni werden er 400 personen aangehouden na ongeregeldheden.

Massaal aangifte

Eind vorig jaar werd een collectieve aangifte van initiatiefnemer Norbert Dikkeboom, die door 22.581 mensen was ondertekend, tegen Engel ingediend bij het Openbaar Ministerie in Rotterdam. Die instantie vervolgt de Rotterdammer vooralsnog alleen voor opruiing, bijvoorbeeld voor een tweet waarin hij mensen opriep medewerkers van prikbussen te fotograferen.

De coronacriticus werd woensdag 16 maart op de dag van de gemeenteraadsverkiezingen bij een stemlokaal in Rotterdam opgepakt. Hij zat twee weken in voorarrest en gaf kort na zijn vrijlating een interview dat op YouTube verscheen, waardoor hij nogmaals een paar dagen in de politiecel belandde.

Van de zitting van vrijdag is een livestream beschikbaar. De inhoudelijke behandeling gaat waarschijnlijk op 21 november plaatsvinden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.