Milieu en Gezondheid
26 mei 2022, 18:57
In de media wordt de afgelopen tijd veel aandacht besteed aan de apenpokken. Het begint veel te lijken op het begin van de coronapandemie, toen er standaard een viroloog aan tafel zat bij een talkshow. Toch maken virologen zich geen zorgen over de pokken. "Het is echt heel anders dan corona."
Op dit moment zijn er twaalf gevallen van apenpokken bekend in Nederland. In andere landen, zoals het Verenigd Koninkrijk of Spanje, komt het vaker voor. "Dat is wel heel uitzonderlijk", zegt viroloog Bert Niesters van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). "Aangezien het hiervoor bijna nooit voorkwam buiten West-Afrika."
Het coronavirus zit nog vers in ons geheugen, dus is het niet vreemd dat we nu alert zijn op een nieuw virus, zegt Niesters. "We zijn ons veel meer bewust van infecties, maar corona en de apenpokken zijn echt heel erg verschillend. Dat is appels met peren vergelijken." Het is opmerkelijk dat het virus zich naar Europa verplaatst heeft, erkent hij. "Maar in Zuid-Europa zijn ook elke dag nog tienduizenden besmettingen met mazelen, maar daar zijn veel Nederlands tegen gevaccineerd. Dus daar maken we ons geen zorgen over."
We zien nu veel schrikwekkende foto's van blaasjes en wondjes rondgaan. Viroloog Marion Koopmans zei hierover eerder tegen Hart van Nederland: "De foto's die we nu overal zien, zijn van de meest heftige variant. De vastgestelde besmettingen in de EU zijn voornamelijk de milde variant." Het is ook veel minder gevaarlijk, ook al gaan er in Afrika wel mensen dood aan het virus. "Maar wij hebben een hele goede gezondheidszorg", zegt Niesters. "En sommige mensen zijn zelfs al gevaccineerd tegen de pokken."
Het grootste verschil tussen corona en de apenpokken is dat het veel minder besmettelijk is. "Corona wordt overgedragen via de lucht, voor een besmetting met apenpokken moet er intens fysiek contact zijn. Zelfs waterpokken, wat kinderen soms hebben, is veel besmettelijker dan apenpokken", aldus Niesters. Een ander groot verschil: het is makkelijker te herkennen. "Iemand met apenpokken heeft blaren en wondjes op de huid. Zo weet je beter wie besmettelijk is."
Een grote misvatting is dat het virus een SOA zou zijn, omdat een fetisjfestival in Antwerpen al snel werd aangemerkt als brandhaard. "Maar het is niet seksueel overdraagbaar. Tijdens seks heb je intensief contact. Als je verkouden bent en je hebt seks met je partner, raakt die ook verkouden."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.