Milieu en Gezondheid
13 sep 2021, 14:53
Het kabinet zet dinsdagavond de volgende stap in het versoepelen van de coronamaatregelen. En hoewel nog niet alle beperkingen zullen worden geschrapt, worden een aantal regels vanaf eind deze maand verruimd. Hart van Nederland zet wat we tot nu toe weten voor je op een rij.
Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland via ons liveblog
Het was vanaf het begin van de coronacrisis een van de belangrijkste basisregels in het coronabeleid: houd anderhalve meter afstand van elkaar. Aan die regel komt na anderhalf jaar een einde: het kabinet wil de afstandsregel per 25 september afschaffen. Vanaf dat moment luidt het advies: geef elkaar de ruimte.
Een andere grote verandering is de invoering van het coronatoegangsbewijs. Vanaf 25 september moet iedereen van dertien jaar en ouder zo'n bewijs laten zien bij een bezoek aan bijvoorbeeld een restaurant, bioscoop of theater. Met de check kunnen mensen aantonen dat ze of gevaccineerd zijn, of recent negatief zijn getest of hersteld van een coronabesmetting.
De brede invoering van zo'n bewijs zorgt ervoor de dat anderhalve meterregel op een verantwoorde manier kan worden geschrapt, meent het kabinet. Desondanks ligt de coronacheck gevoelig en de invoering ervan volgens tegenstanders tot een tweedeling in de samenleving leiden. De invoering zou leiden tot vaccinatiedwang, stellen ze.
Meerdaagse evenementen en festivals worden onder voorwaarden weer mogelijk. Hoe die voorwaarden er precies uit zullen zien, wordt op dit moment nog verder uitgewerkt. Daarvoor wordt ook gebruikgemaakt van de bevindingen uit de Fieldlabs, waarin eerder met evenementen is geëxperimenteerd.
Er wordt gedacht aan een maximaal aantal bezoekers, waarschijnlijk op basis van een percentage van de normale capaciteit. Ook wordt gekeken hoe er kan worden gewerkt met toegangsbewijzen en coronatesten. Daarvoor kan de CoronaCheck-app gebruikt worden, maar organisatoren kunnen mogelijk ook hun eigen testcapaciteit organiseren.
Het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer blijft volgens bronnen in Den Haag voorlopig nog verplicht en ook het advies om (indien mogelijk) thuis te werken blijft nog van kracht. Verder blijft voor de horeca gelden dat deuren om middernacht dicht moeten, wat betekent dat discotheken en clubs dus nog niet open kunnen.
Ten slotte blijven de meeste basisregels, zoals je handen wassen, hoesten en niezen in je elleboog en je laten testen bij klachten, van kracht. Sinds afgelopen zomer benadrukt het kabinet daarnaast dat het belangrijk is om binnenruimtes goed te blijven ventileren om verspreiding van het virus tegen te gaan.
Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van volksgezondheid geven dinsdagavond om 19.00 uur een nieuwe coronapersconferentie. Dan krijgt Nederland definitief te horen welke maatregelen er versoepeld worden en welke (nog) niet. Het coronabeleid wordt regelmatig nog tot kort voor de persconferentie aangepast, dus het blijft afwachten.
De coronapersconferentie is dinsdag vanaf 19.00 uur live te volgen op SBS6 en online via hartvannederland.nl en de Hart van Nederland-app.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.