Terug

Volg Hart van Nederland

Ex-verslaafde Britt wil betere hulp bij zwangerschap: 'Ze wilden bijna mijn kind afnemen'

Milieu en Gezondheid

26 feb 2021, 22:45

De Rotterdamse Britt was dakloos en verslaafd toen ze zwanger werd. Ze wilde het beste voor haar ongeboren kind en zocht hulp. Maar dat was lastig. De hulporganisaties bleken niet goed samen te weken. En dat terwijl ze juist behoefte had aan duidelijkheid, structuur en rust.

Britt was verslaafd aan harddrugs en wist hoe schadelijk dat was voor haar ongeboren zoon. Toch wilde ze de zwangerschap doorzetten. De huisarts noemde het een wonder dat ze zwanger was geworden. "'We gaan niet fucken met een wonder', zei ik, toen hij vroeg wat ik wilde." Ze wilde zo snel mogelijk afkicken. Toch moest ze nog weken wachten voordat ze de juiste hulp kreeg.

Gelukkig gezond

Het lukte haar uiteindelijk om af te kicken en ze beviel van een gezonde zoon. Direct na de bevalling bleek volgens Britt dat hulpverleners niet met elkaar gecommuniceerd hadden. "De Raad voor de Kinderbescherming kwam langs. Ze wilden bijna mijn kind afnemen, ze wisten niet dat ik met maatschappelijk werk bezig was."

Inmiddels heeft Britt het leven van haar en haar inmiddels 2-jarige zoontje goed op de rit. "Gelukkig is hij altijd gezond geweest. Ik weet niet hoe het in de toekomst gaat maar tot nu toe heb ik niks gemerkt in gedrag en gezondheid." Omdat het zo'n gevecht is geweest, vindt ze het belangrijk om mee te doen aan het onderzoek en om haar verhaal te delen. "Het zou fijn zijn als zwangere vrouwen snel goede ondersteuning krijgen en hulp krijgen van vaste mensen."

Geen goede start

Er is hulp voor zwangere vrouwen en jonge gezinnen in kwetsbare situaties, maar volgens gynaecoloog en onderzoeker Hilmar Bijma van het Erasmus MC kan die hulp beter. Ze doet er onderzoek naar, in samenwerking met de gemeente Rotterdam. "Het is schrijnend dat je als kind een achterstand oploopt omdat de hulp niet goed geregeld is."

Als baby's geen goede start hebben ontwikkelen ze zich lichamelijk, geestelijk en sociaal minder goed. Als ouders schulden hebben, een verslaving, of psychiatrische problemen is een baby'tje al kwetsbaarder vóór de geboorte.

Contact

Volgens Bijlma moet je er alles aan doen in contact te komen met kwetsbare aanstaande ouders, maar vooral ook in contact te blijven. Deze week werd pijnlijk duidelijk hoe belangrijk het is dat kwetsbare zwangeren bereikt worden toen er een baby werd gevonden in een vuilcontainer in Amsterdam. "Het laat zien hoezeer mensen in nood kunnen zijn", aldus de gynaecoloog.

Volgens de arts is veel leed te voorkomen door zo vroeg mogelijk goede hulp te bieden. "De maatschappij ziet niet hoe groot de schade op lange termijn is en wat dat ons als maatschappij kost. Als je eerder hulp biedt, bespaart dat geld. Denk aan hart- en vaatziekten, diabetes, overgewicht, psychische problemen", zegt Bijlma. Daarnaast moet de hulp beter op elkaar afgestemd worden. "Nu is de zorg veelal opgedeeld in hulp vóór bevruchting, tijdens de zwangerschap en na de geboorte." Hoe dat beter kan, dat wordt onderzocht.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.