Milieu en Gezondheid
21 dec 2021, 17:14
Er is massaal gestemd op ‘prikspijt’ als het Woord van het Jaar 2021. Maar toen de stembussen open waren, werd er op social media door anti-vaxxers opgeroepen om op dit woord te stemmen. Is de verkiezing dan wel helemaal eerlijk gegaan?
Zeker, bezweert hoofdredacteur Ton den Boon van de Dikke Van Dale, die de verkiezing ieder jaar houdt. "Wij controleren of er geen bots (robots die automatisch een stem uitbrengen, red.) aan het werk zijn", legt hij uit aan Hart van Nederland. "Alle stemmen zijn uitgebracht op aparte IP-adressen." Dat betekent dat er per apparaat maar één keer gestemd is.
Iedereen kon tot maandagmiddag stemmen op vijftien genomineerde woorden. Onder de kanshebbers zaten veel coronawoorden, waaronder 'boosterprik', 'deltavariant' en 'QR-samenleving'. Maar ook 'andere' termen als 'finfluencer' en 'woonprotest' stonden op de shortlist.
Dinsdagochtend werd de winnaar bekend gemaakt door Van Dale en wat bleek: 'prikspijt' is door maar liefst 82,2 procent van de meer dan 49.000 stemmers gekozen. Den Boon erkent dat de stemoproepen op social media een verklaring kunnen zijn voor het hoge aantal stemmen. "Ruim 80 procent is heel veel", beaamt hij.
(Tekst gaat verder onder tweets)
Hoewel de oproepen van de vaccinatietegenstanders hoogstwaarschijnlijk invloed hebben gehad op het aantal stemmen op 'prikspijt', is het woord volgens organisator Den Boon toch eerlijk gekozen tot Woord van het Jaar 2021. "Het is immers een verkiezing", aldus de hoofdredacteur van Van Dale.
NU’91, beroepsorganisatie voor zorgmedewerkers, vindt de omstreden verkiezing zorgelijk. Volgens een woordvoerder is het woord "gekaapt" door de oproep om op 'prikspijt' te stemmen. "Dat woord is voor de niet-vaccinatie-beweging puur om verdere discussie te krijgen om je niet te laten vaccineren en om twijfel te zaaien. Daar schieten we niks mee op."
Hij benadrukt dat we nog altijd in een crisis zitten en dat het daarom belangrijk is dat duidelijk wordt gemaakt dat mensen zich juist moet laten vaccineren. Toch is de woordvoerder niet bang dat het woord een negatief effect zal hebben op het prikken. "Ik denk dat de Nederlandse bevolking daar over het algemeen te nuchter voor is."
Hoewel 'prikspijt' oorspronkelijk betekent dat iemand spijt heeft na een vaccinatie, lijkt het woord nu een nieuwe betekenis te krijgen. Zo draaien mensen de betekenis al om in 'spijt dat je de prik níet genomen hebt'. "Misschien raakt die betekenis nu ook ingeburgerd en dan heeft het woord meer kans om in een woordenboek te komen", aldus Den Boon.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.