Terug

Volg Hart van Nederland

Vanaf 11 april hoef je niet meer naar de GGD-teststraat na een positieve zelftest

Milieu en Gezondheid

1 apr 2022, 15:19

Vanaf 11 april hoeven Nederlanders na een positieve zelftest niet meer langs de GGD om dit te bevestigen. Dat is een van de punten uit de langetermijnstrategie van het kabinet, die vrijdag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Besmettingen voorkomen wordt wat het kabinet betreft een zaak van zowel overheid, burgers als sectoren. Zelftesten wordt de norm. 'Het kabinet roept de samenleving op hierin eigen verantwoordelijkheid te nemen en kijkt naar sectoren om het gebruik van zelftesten te stimuleren', staat in de coronastrategie van het ministerie van Volksgezondheid.

Mensen moeten zich wat het kabinet betreft aan de basisregels blijven houden. Dus bij klachten thuis blijven en testen, regelmatig je handen wassen, hoesten en niezen in je elleboog en goed ventileren. Daar komt nu een 'zelfzorgadvies' bij, waarin komt te staan wat je moet doen na een positieve test, of als je juist negatief test maar wel klachten houdt.

Overbelasting zorg voorkomen

Een ander aspect dat nog moet worden uitgewerkt is het zorgen voor voldoende zorgpersoneel. Als dat nodig is, moet er kunnen worden opgeschaald, maar onduidelijk blijft hoe dat moet worden geregeld. Door vaker zuurstof thuis aan patiënten te geven, moet de druk op ziekenhuizen ook worden verlicht.

Verder wil het kabinet zicht houden op de verspreiding van het coronavirus, onder meer door het rioolwater op het virusdeeltjes te controleren. Ook wordt er rekening gehouden met nieuwe vaccinatierondes en wordt er ingezet op (nieuwe) medicijnen voor mensen die besmet zijn.

Plannen voor vier scenario's

Het kabinet houdt rekening met vier scenario's. Van een milde waarin corona op een verkoudheid lijkt tot een 'worst case scenario' met veel ziekte, veel sterfte en overbelasting van de zorg. De regering heeft sectoren aan gevraagd om voor alle vier de scenario's plannen te maken.

Op die manier moet de schade van eventuele coronamaatregelen in de toekomst beperkt blijven en sluiting van sectoren worden voorkomen. In juni moet meer duidelijk worden over deze plannen, dan wil het kabinet een nieuwe brief aan de Tweede Kamer sturen over de langetermijnstrategie.

Bovenstaande reportage is eerder uitgezonden in Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.