Milieu en Gezondheid
28 mei 2021, 17:39
Donderdag werd bekend dat het risiconiveau voor een aantal Griekse eilanden van geel teruggaat naar oranje. Dit tot groot onbegrip onder Nederlandse vakantiegangers in Griekenland. "Ik ben hier veel veiliger dan in Utrecht!"
Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland via ons liveblog
Het reisadvies voor de Zuid-Egeïsche eilanden van Griekenland wordt vanaf aanstaande zondag weer op oranje gezet door het ministerie van Buitenlandse Zaken vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen.
Reizigers die al op deze Griekse eilanden verblijven, moeten vanaf zondag voor vertrek naar Nederland een test overleggen en bij terugkomst in Nederland in quarantaine.
Reisorganisaties TUI, Sunweb en Corendon zien dat mensen hun vakanties niet massaal annuleren, maar vooral omboeken. In de hoop dat de regels in de toekomst weer wat zijn versoepeld. Maar hoe zit het met mensen die nú op vakantie zijn?
Arnold Dam zit op dit moment op het Griekse eiland Folegandros. "Ik vind het raar dat deze bestemming twee weken geleden op geel stond en nu al op oranje. Ik kan niets terugvinden over stijgingen van besmettingen hier. We zitten op een heel klein eilandje, er is hier helemaal geen corona", zegt hij tegen Hart van Nederland.
De verschuiving van kleurcodes betekent dat hij en zijn vrouw bij terugkomst in Nederland in quarantaine moeten, terwijl daarvan eerst helemaal geen sprake was. "Ik woon in Utrecht, maar ik ben hier veel veiliger dan thuis. Ik ga straks terug naar een gebied met meer besmettingen dan hier en dan moet ik daar in quarantaine? Ik vind het krom en niet te begrijpen."
Frank Oostdam van reisbrancheorganisatie ANVR begrijpt Dam wel, maar zegt dat het niet om eilanden alleen gaat. "Ook al worden er nul besmettingen op Kos gemeld, er wordt niet per eiland gekeken, maar per regio. We vinden het niet leuk voor de branche, voor de mensen die er zitten en de mensen die nog zouden gaan. Maar we kunnen niet anders dan afgaan op het advies van de overheid en de RIVM."
Ook minister Sigrid Kaag, die het ministerie van Buitenlandse Zaken waarneemt, zegt het vervelend te vinden. "De situatie is best onzeker. Het lijkt goed te gaan en dan valt het toch tegen", zegt ze. Kaag benadrukt dat het reisadvies wekelijks of sneller kan worden aangepast, maar "niets is zeker".
Oostdam denkt we op dit moment in een overgangsfase zitten. "We zijn ervan overtuigd dat je in de zomer toch echt veilig met vakantie kunt, bijvoorbeeld met testen of als je bent gevaccineerd."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.