Milieu en Gezondheid
15 sep 2021, 16:30
De evenementenbranche spant een kort geding aan tegen de Staat, dat meldt de organisatie Unmute Us. De organisatie is het niet eens met het besluit van het kabinet om bij evenementen binnen maar 75 procent van de bezoekerscapaciteit toe te laten en de sluitingstijd van clubs op middernacht te houden.
"De evenementenbranche is verbijsterd over de manier waarop het kabinet omgaat met jongeren en de mensen en bedrijven die in deze branche werken", aldus Unmute Us.
Toen de nieuwe maatregelen dinsdag bekend werden, reageerde de organisatie al verbolgen. "Wat ik gehoord heb is eigenlijk nog krommer dan wat er eerder al naar buiten kwam", zei de organisator van de protestbeweging Unmute Us. "Het lijkt willekeur. Waarom mag een club straks wel open op volle capaciteit en mag een ongeplaceerd evenement maar 75 procent binnenlaten?"
"Uiteraard waren wij verheugd toen er weer zicht op ruimte kwam. Echter, als men ons slechts toestaat om evenementen op 75 procent van de capaciteit te draaien, is dat een verkapte weigering van deze evenementen. Op die capaciteit zijn evenementen simpelweg verliesgevend", aldus de evenementenbranche.
Unmute Us, Apenkooi Events, ID&T en MOJO dagen daarom de overheid voor de rechter. Dit wordt ondersteund door de Alliantie van Evenementenbouwers en de Vereniging van Evenementenmakers. ID&T spande eerder dit jaar namens de branche al een kort geding aan tegen de Staat, maar trok dat later weer in.
Afgelopen zaterdag gingen nog tienduizenden mensen de straat op om de evenementenbranche en de nachthoreca een hart onder de riem te steken. In tien verschillende steden gingen mensen de straat op. De betogers eisten de onmiddellijke openstelling van Nederlandse evenementen en festivals.
De organisatie stelt dat er in totaal meer dan 150.000 mensen meededen, onder wie 80.000 in Amsterdam. Verschillende gemeenten meldden echter lagere aantallen. Zo stelt de gemeente Amsterdam dat het protest 35.000 deelnemers trok. De initiatiefnemer van het protest, Jasper Goossen, noemde dat onzin en stelde dat er "veel en veel meer" mensen meeliepen. Ook de gemeente Eindhoven noemde met 7500 deelnemers een kleiner aantal dan de 15.000 die er volgens de organisatie waren, evenals de 10.000 die zowel Utrecht als Maastricht meldden, tegenover 15.000 in beide steden volgens de organisatie.
De demonstraties Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Enschede, Groningen, Leiden, Maastricht, Tilburg, Nijmegen en Utrecht vormden de tweede protestactie van de evenementensector. Bij de eerste, op 21 augustus, demonstreerden ruim 70.000 mensen en meer dan 2500 organisaties uit de evenementensector in onder meer Amsterdam, Rotterdam en Utrecht.
Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.