Terug

Volg Hart van Nederland

Burgemeesters willen weinig uitzonderingen op avondklok, maar de eerste groepen zijn al aan het lobbyen

Milieu en Gezondheid

19 jan 2021, 22:28

Als er een avondklok moet komen, dan moet die strak zijn geregeld met slechts een beperkt aantal uitzonderingen. Dat hebben de burgemeesters van het Veiligheidsberaad dinsdagavond tegen minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) gezegd.

Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland via ons liveblog.

"Het moet een duidelijke, goed uitvoerbare maatregel zijn", zei voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad na afloop van het overleg. De burgemeesters hebben nog altijd behoorlijk wat vragen over de uitvoerbaarheid van een avondklok.

Bruls zei niet of de burgemeesters voor of tegen de avondklok hebben geadviseerd. Woensdag beslist het kabinet of die er gaat komen. "Er zijn burgemeesters die er meer en die er minder in zien", aldus Bruls.

Het kabinet neemt volgens de voorzitter van de veiligheidsregio's een serieuze poging om de avondklok goed te beargumenteren. De burgemeesters vinden het vooral belangrijk dat de maatregel goed uit te leggen is aan de samenleving. Anders wordt het lastig voor mensen om die te accepteren en daarmee moeilijker om te handhaven.

Uitzonderingen op de regel

Mensen die op straat zijn tijdens de avondklok, kunnen naar verluidt een boete van 95 euro verwachten, gelijk aan overtredingen van andere coronaregels. De verwachting is dat er uitzonderingen komen, zoals voor mensen die naar en van hun werk reizen als dat echt nodig is, of hun hond uitlaten. Verschillende groepen zijn ondertussen alvast druk bezig met een campagne, voor het geval het kabinet woensdag de avondklok aankondigt. Seniorenorganisatie KBO-PCOB vraagt premier Mark Rutte om rekening te houden met de mantelzorgers. Taxichauffeurs willen worden uitgeroepen tot cruciaal beroep.

Mantelzorgen

Marcel Sturkenboom, directeur van KBO-PCOB, pleit ervoor de avondklok op zijn vroegst om 21.00 uur te laten ingaan. "Vaak is dat het laatste contactmoment voor de nacht, die al zo eenzaam kan zijn." Volgens Sturkenboom geeft een latere avondklok mantelzorgers na hun gewone werk "ademruimte om nog op tijd thuis te komen". Voor zover bekend zou de avondklok tussen 20.00 uur 's avonds en 04.00 uur 's nachts gaan gelden. Het kabinet beslist naar verwachting woensdagochtend over de invoering van een avondklok. Het is een van de maatregelen om het coronavirus en met name de Britse variant ervan te beteugelen. De Britse coronavariant is besmettelijker dan het huidige virus. Deskundigen waarschuwen dat deze variant de druk op de ziekenhuizen van ernstig zieke coronapatiënten de komende weken doet toenemen.

Taxi's ook cruciaal

De Utrechtse Taxi Centrale (UTC) roept op dat taxi's moeten blijven rijden, en dat de chauffeurs ook uitgeroepen worden tot cruciaal beroep. De centrale maakt zich zorgen over particulieren die door een avondklok geen vervoer meer kunnen krijgen, zoals bijvoorbeeld naar het ziekenhuis of een huisartsenpost. UTC-voorzitter Mourad El Baqqali vindt dat de taxibranche cruciaal is. "Hoe moeten mensen naar een EHBO- of huisartsenpost als ze geen auto hebben en taxi's mogen 's avonds niet meer rijden?" De taxicentrale werkt in de nacht ook samen met apotheken voor het bezorgen van medicatie bij veelal ouderen, legt hij uit. "Wie gaat dat vervoeren als er geen taxi is?" El Baqqali verwacht wel dat taxi's die zorgvervoer doen, zoals het vervoeren van nierpatiënten, een ontheffing zullen krijgen. "We verwachten niet dat die avondklok voor hen zal gelden."

Volgens El Baqqali is het taxivervoer nagenoeg stil komen te liggen door de coronapandemie. "Er is bijna geen werk, alleen besteld vervoer, zoals NS-ritten of zorgritten en heel af en toe een Schiphol-rit in de vroege ochtend." De UTC-voorzitter denkt dat nachtchauffeurs het zwaar zullen krijgen door een avondklok, omdat zij ook afhankelijk zijn van treinvervoer. "Wat als treinen door de avondklok niet meer rijden?"

Zorgvervoer

Branchevereniging Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) verwacht dat het zorgvervoer waarschijnlijk door kan gaan. Dan gaat het om ritten voor mensen die bijvoorbeeld naar het ziekenhuis moeten of zijn geweest, maar ook ritten voor ouderen die vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) zijn geregeld, zoals van en naar een winkelcentrum. Het meeste zorgvervoer vindt overdag plaats, aldus de woordvoerder. Het consumentenvervoer was door de coronapandemie al nagenoeg stilgevallen, aldus de KNV-woordvoerder. Vakbond FNV laat weten niet tegen een avondklok te zijn als die er komt. De vakbond kon verder nog niet in gaan op praktische gevolgen van een avondklok voor de taxibranche.

Vanaf 13.00 uur volgt u woensdag de persconferentie live op onze website, in onze app of op SBS 6.

ANP/redactie

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.