Terug

Volg Hart van Nederland

Rechter geeft kabinet gelijk: alleen briefstemmen voor zeventigplussers

Rechter geeft kabinet gelijk: alleen briefstemmen voor zeventigplussers

Milieu en Gezondheid

19 feb 2021, 12:24

Het kabinet hoeft het niet voor iedereen mogelijk te maken om vanwege de coronacrisis per post te stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen. De rechtbank in Den Haag heeft vrijdag bepaald dat die mogelijkheid alleen voor zeventigplussers blijft gelden.

Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland via ons liveblog

Het kabinet staat toe dat zeventigplussers per post mogen stemmen, omdat mensen vanaf die leeftijd meer risico lopen ernstig ziek te worden door het coronavirus. De Partij voor de Dieren (PvdD) wil dat ook jongere mensen met een zwakke gezondheid die optie krijgen en stapte daarom naar de rechter.

Die heeft die eis nu afgewezen. Als de rechtbank het kabinet zou opdragen de maatregel uit te breiden naar andere groepen, zou dat neerkomen op een bevel tot het maken van wetgeving. "En zo'n opdracht aan de wetgever mag de rechter niet geven", legt de rechtbank uit. Daarom is alleen gekeken of de huidige maatregel door de beugel kan en dat is het geval.

Aanpassingen bij stemmen

Volgens het kabinet is het te moeilijk om een uitzonderingsgroep af te bakenen. De rechtbank vindt het om die reden gerechtvaardigd dat de overheid dat onderscheid maakt. Het enige alternatief zou zijn om briefstemmen voor iedereen mogelijk te maken, maar het zou onmogelijk zijn om dat op tijd mogelijk te maken. De stembusgang is al op 17 maart.

Verder merkt de rechtbank op dat het kabinet zich heeft ingespannen om het stemmen op de stembureaus veilig te laten verlopen. Zo kan op veel plekken ook al op 15 en 16 maart worden gestemd, en mogen mensen dit keer drie stemmen bij volmacht uitbrengen in plaats van twee.

'Aan hun lot overgelaten'

"We kunnen doorgaan met de voorbereidingen voor deze bijzondere verkiezingen, zoals we dat hadden voorzien", reageert minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken op de uitspraak. "Mooi dat de rechter dat bevestigd heeft."

PvdD-leider Esther Ouwehand laat weten dat kwetsbare kiezers nu "helaas aan hun lot worden overgelaten" bij de Tweede Kamerverkiezingen. Ze hoopt dat de uitspraak de groep niet zal weerhouden hun stem "dan maar bij volmacht uit te laten brengen".

'Democratische discriminatie'

Een van de mensen die had gehoopt bij de komende verkiezingen ook per post te mogen stemmen, is de 50-jarige Brenda Hagen uit Wassenaar. "Ik heb het Ehlers-Danlos-syndroom, daardoor heb ik ook een lage immuniteit", vertelde ze eerder aan Hart van Nederland. "Ik kom al maanden helemaal niet buiten, vanwege mijn gezondheid."

Tussen de mensen in rij gaan staan bij een stembureau is voor haar dan ook uit den boze. "Als ik iets oploop, ga ik misschien wel dood." Tegelijk wil Brenda wel dolgraag zélf haar stem uitbrengen. "Ik heb ook het recht om te stemmen."

"Regeren is vooruitzien, zeggen ze altijd. Maar dat is niet gebeurd", verzuchtte de Wassenaarse. "We doen alsof we hard bezig zijn om de maatschappij inclusief te maken, maar er is zoveel blijven liggen. Het is democratische discriminatie."

Redactie/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.