Terug

Volg Hart van Nederland

Uiteten of een biertje op het terras: op Schiermonnikoog kan het straks wel weer

Uiteten of een biertje op het terras: op Schiermonnikoog kan het straks wel weer

Milieu en Gezondheid

24 feb 2021, 14:02

Een hapje eten in een restaurant en een drankje doen op het terras. Vanaf half maart kan het weer op Schiermonnikoog.

Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland via ons liveblog.

Horecaondernemers op het eiland zijn de verplichte sluiting van hun restaurants spuugzat en daarom openen ze tegen de regels in op dinsdag 16 maart weer de deuren.

Volle boten, lege terrassen

"Op de boot naar Schiermonnikoog zitten honderden mensen tegelijk en wij mogen nog geen twee man op ons terras ontvangen", zegt Gilles Harthoorn van Hotel Café Restaurant Duinzicht tegen Hart van Nederland.

Net als veel andere horecaondernemers hoopte Harthoorn op enig perspectief tijdens de persconferentie, maar dat perspectief kwam er niet. "We weten heus dat dit virus ernstig is, maar ons salaris en reserves zijn opgedroogd." En dus heeft de ondernemer geen andere keuze dan open gaan, zegt hij.

In zijn hotel is het erg rustig. "Normaal zouden we deze week, in de voorjaarsvakantie, helemaal vol zitten. Nu hebben we een bezetting van nog geen twintig procent." Toeristen zijn er wel op het eiland, maar die kiezen volgens Harthoorn vooral voor huisjes en appartementen.

Hopen op meer bijval

In totaal gooien zo'n tien horecaondernemers de deuren weer open op 16 maart. Ook in Hotel Graaf Bernstorff van Remko de Bruijne kun je straks weer aan hapje eten in het restaurant.

Hij hoopt dat meer ondernemers op het eiland zich bij de actie aansluiten. "Wij zijn met zijn tienen nu de aanjagers, maar het liefst hadden we gezien dat alle ondernemers zich achter ons hadden geschaard."

Ook in zijn hotel is het een stuk rustiger, vanwege de coronamaatregelen. "Januari is sowieso altijd een slechte maand, maar nu kun je er nog eens 40 à 50 procent aan boekingen vanaf halen." De Bruijne vindt dat het zo niet langer kan. Zijn complete restaurant staat nu nog op de kop, maar is over een paar weken klaar om de eerste gasten weer te ontvangen.

Vanaf 16 maart moet het dus, als het aan de ondernemers op Schiermonnikoog ligt, allemaal beter worden. Die datum is overigens niet zomaar gekozen. Het is dan precies een jaar nadat de eerste coronamaatregelen ingingen, waarbij de horeca moest sluiten.

Steeds meer signalen

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zei in reactie op de persconferentie van dinsdag al dat het een kwestie van tijd lijkt voordat horecazaken tegen de regels in weer opengaan voor gasten. "Ik vrees dat ik dat niet kan tegenhouden", reageert voorzitter Robèr Willemsen. "Wij krijgen steeds meer van dit soort signalen via apps, e-mails en social media."

"Wij hebben dat tot nu toe onder controle kunnen houden, want wij waren altijd tegen dit soort burgerlijke ongehoorzaamheid", voegt de KHN-voorzitter toe. "Ik ga er nu niet toe oproepen, maar ik keur het ook niet af."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.