Milieu en Gezondheid
15 mrt 2022, 17:15
De Tweede Kamer stemt ermee in dat de abortuspil ook beschikbaar moet worden via de huisarts. Een meerderheid steunde dinsdag een initiatiefwetsvoorstel van VVD, D66, PvdA en GroenLinks dat dit mogelijk moet maken.
Op dit moment kunnen vrouwen die ongewenst zwanger zijn hun zwangerschap alleen laten afbreken in een abortuskliniek, ook als die behandeling wordt gedaan met pillen die de zwangerschap stopzetten. VVD, D66, PvdA en GroenLinks dienden eerder een wetsvoorstel in om daar verandering in te brengen.
Samen hebben die vier partijen 75 zetels in de Tweede Kamer, dus net geen meerderheid. Tijdens een hoofdelijke stemming stemden uiteindelijk 106 Kamerleden voor het plan om de abortuspil ook via de huisarts beschikbaar te stellen. 24 Kamerleden van ChristenUnie, SGP, PVV en Forum voor Democratie (FVD) stemden tegen.
De Kamer nam ook een motie van SP-Kamerlid Maarten Hijink waarin geëist wordt dat de abortuszorg in ons land breed toegankelijk blijft. Mogelijk gaan straks minder vrouwen naar een abortuskliniek als zij via de huisarts een abortuspil kunnen krijgen. De SP vreest dat sommige klinieken hierdoor mogelijk de deuren moeten sluiten.
Fabiënne Wolf (21) was in 2020 ongewenst zwanger en vond het niet de ideale situatie om een kind op te voeden. Ze ging naar een abortuskliniek. "Ik ben er samen met mijn vriend naartoe gegaan, daardoor was de drempel niet hoog. We hebben het wel stil gehouden, omdat we bang waren voor negatieve reacties", vertelde ze eerder naar Hart van Nederland.
Het plan om via de huisarts een abortuspil te kunnen krijgen, gaf haar een dubbel gevoel. "Als ik de keuze had om via de huisarts een abortuspil te krijgen, dan had ik het wel overwogen. Maar dan zou ik toch voor de kliniek kiezen. Een abortuskliniek geeft ook goede begeleiding en zij hebben veel ervaring."
Huisartsen reageren enthousiaster en wijzen op het vergroten van de keuzevrijheid. "Dit is een optie voor schrijnende gevallen", legde Schiedamse huisarts Lieneke van de Griendt uit. "De dichtstbijzijnde abortuskliniek is in Rotterdam. Voor sommigen is het een hele onderneming om daar heen te gaan."
In haar praktijk komen nu al zwangere vrouwen langs die om een abortuspil vragen. "Dan moet ik ze doorverwijzen naar de abortuskliniek. Wij als huisartsen zijn bekwaam genoeg om hetzelfde werk te doen", stelde de dokter.
Van de Griendt verwacht niet dat abortus door een pil via de huisarts populairder zal worden. "Ik denk niet dat abortus hierdoor als normaal wordt gezien. De keuze voor abortus is altijd emotioneel en moeilijk. Het is niet zozeer dat we een probleem oplossen, maar we bieden hen een extra optie."
Tekst: Hart van Nederland/ANP / Bovenstaande reportage is eerder uitgezonden
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.