Milieu en Gezondheid
10 apr 2020, 21:46
Trouwambtenaar Sacha Bucciarelli is iemand die snel van zich laat horen als ze het ergens niet mee eens is. Zo ook met het beleid rond huwelijken in tijden van corona Maar dat dit tot haar ontslag bij de gemeente Nijmegen zou leiden, had ze niet gedacht. Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus Als dochter van een Italiaanse vader heeft ze nog aardig wat Italiaans temperament in zich, legt Sacha uit aan Hart van Nederland. Ze voelt dan ook dat ze zich moet uitspreken over de richtlijnen dat er nog maximaal dertig personen welkom zijn op een bruiloft. "Bij een huwelijk zijn maar vijf mensen nodig: het echtpaar, een ambtenaar en twee getuigen", zegt Bucciarelli. Maar dertig vindt de trouwambtenaar te veel. "Ik had meerdere malen geprobeerd mijn zorgen intern te ventileren, want dit is een landelijk probleem!"
Maar al snel kreeg Sacha het idee dat haar kritiek aan dovemansoren was gericht. "Ik zag dat ze bij sommige andere gemeenten wel een strakker beleid voerden. Ik heb daar voorbeelden van doorgestuurd. Maar er werd gereageerd dat het landelijk beleid wordt aangehouden." Ze benaderde daarom op een gegeven moment burgemeester Hubert Bruls dan maar zelf met een mailtje. Met als enige resultaat een mailtje terug dat ze het moest neerleggen bij haar leidinggevende. Daar had Sacha zich inmiddels ook ziek gemeld uit voorzorg.
Op een gegeven moment besloot ze contact op te nemen met De Gelderlander, om daar haar zorgen te uiten. Na het interview kreeg Sacha een telefoontje van haar leidinggevende en moest de trouwambtenaar op gesprek komen. "Ze zeiden meteen dat ik een heel groot probleem had." Tijdens het videogesprek met haar leidinggevende mocht Sacha nog haar kant van het verhaal doen, maar kreeg ze ook meteen daarna te horen dat ze op staande voet was ontslagen op grond van "zeer ernstig plichtsverzuim en ernstig verwijtbaar handelen". De trouwambtenaar was met stomheid geslagen.
Sacha heeft er nog aan gedacht haar ontslag aan te vechten, maar dat doet ze niet. "Mijn doel is om bekend te maken dat dit moet stoppen. Ik dacht: wat heb ik te verliezen? Ja, mijn baan, maar ik wil dat graag in de strijd gooien voor de veiligheid van mij, mijn gezin en de rest van de inwoners van Nederland." De gemeente Nijmegen bevestigt het ontslag aan Hart van Nederland, maar gaat niet in op "individuele personele zaken". Foto: Sacha Bucciarelli
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.